Linkovi

Blinken razgovarao sa Lavrovom, tražio hitno oslobađanje američkog novinara


ARHIVA - Američki državni sekretar Entoni Blinken (Foto: Olivier Douliery/Pool via REUTERS)
ARHIVA - Američki državni sekretar Entoni Blinken (Foto: Olivier Douliery/Pool via REUTERS)

Američki državni sekretar Entoni Blinken zatražio je hitno oslobađanje novinara dnevnika Vol strit žurnal Evana Gerškoviča, kojeg je Rusija optužila za špijuniranje, tokom telefonskog razgovora sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom u nedelju, saopšteno je iz Stejt departmenta.

"Sekretar Blinken je preneo ozbiljnu zabrinutost Sjedinjenih Država u pogledu ruskog neprihvatljivog pritvaranja američkog novinara. Sekretar je zatražio njegovo hitno oslobađanje. Sekretar Blinken je takođe zatražio od Kremlja da odmah oslobodi nepravedno pritvorenog američkog državljanina Pola Vilana. Sekretar i ministar spoljnih poslova Lavrov takođe su razgovarali o značaju stvaranja uslova koji dozvoljavaju diplomatskim misijama da obavljaju svoj posao", navodi se u saopštenju, u kojem se ne navodi ime Gerškoviča.

Lavrov je, kako su prenijeli ruski mediji, Blinkenu poručio da je neprihvatljivo da Vašington politizuje slučaj Gerškoviča i da će o sudbini američkog novinara odlučivati sud.

"Blinkenova pažnja bila je usmjerena na potrebu da se poštuju odluke ruskih vlasti, donijete u skladu sa zakonom i međunarodnim obavezama Ruske federacije", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Izvještač Vol strit žurnala uhapšen je u četvrtak u gradu Jekatineburgu pod optužbama za špijunažu – koje je list za koji radi oštro demantovao.

Ruska služba bezbjednosti privela je Gerškoviča pod sumnjom da pokušava da dođe do poverljivih informacija.

Reč je o prvom slučaju privođenja jednog američkog novinara u Rusiji, po optužbama za špijuniranje, od kraja Hladnog rata. Njegovo oslobađanje prethodno je zatražio i američki predsjednik Džo Bajden.

Pol Vilan, bivši marinac, pritvoren je po optužbama za špijunažu za koje njegova porodica kaže da su lažne.

XS
SM
MD
LG