Linkovi

Bajdenova poruka ruskim vlastima: Oslobodite Gerškoviča


Američki predsednik u razgovoru sa novinarima u dvorištu Bele kuće (Foto: AP/Susan Walsh)
Američki predsednik u razgovoru sa novinarima u dvorištu Bele kuće (Foto: AP/Susan Walsh)

Američki predsednik Džo Bajden zatražio je od ruskih vlasti da oslobode novinara Evana Gerškoviča.

Oslobodite ga“, odgovorio je Bajden upitan u Beloj kući o poruci ruskim vlastima povodom hapšenja Gerškoviča.

Američki predsednik rekao je i da trenutno nema planova za proterivanje ruskih diplomata ili novinara iz Sjedinjenih Država povodom slučaja privedenog novinara.

Izveštač Vol strit žurnala uhapšen je u četvrtak u gradu Jekatineburgu pod optužbama za špijunažu – koje je list za koji radi oštro demantovao.

Ruska služba bezbednosti privela je Gerškoviča pod sumnjom da pokušava da dođe do poverljivih informacija.

Reč je o prvom slučaju privođenja jednog američkog novinara u Rusiji, po optužbama za špijuniranje, od kraja Hladnog rata.

Gerškovičevo hapšenje izazvalo je oštre reakcije u Sjedinjenim Državama i u svetu.

Oštre osude pritvaranja američkog novinara u Rusiji

Kombi kojim je Evan Gerškovič prebačen nakon ročišta pred sudom u Moskvi
Kombi kojim je Evan Gerškovič prebačen nakon ročišta pred sudom u Moskvi

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi izjavio je da je predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden obavešten o pritvaranju novinara Evana Gerškoviča u Rusiji.

Visoki zvaničnici Bele kuće sinoć su razgovarali sa Vol strit žurnalom, a Stejt department ne samo sa tim listom, već i sa njegovom porodicom. Targetiranje američkih građana koje sprovode ruske vlasti apsolutno je neprihvatljivo. Osuđujemo pritvaranje gospodina Gerškoviča, kao i kontinuirano targetiranje medija koje čine ruske vlasti”, rekao je Kirbi – napomenuvši da je američka ambasada u Moskvi zatražila pristup pritvorenom novinaru.

Kirbi je istakao da bi američki državljani trebalo da slede smernice i suzdrže se od putovanja u Rusiju.

Američke državljane, koji borave ili putuju u Rusiju pozivamo da odmah napuste tu zemlju – kao što je navedeno u smernicama”, naveo je Kirbi.

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da je izuzetno zabrinut zbog pritvaranja američkog državljanina i novinara Evana Gerškoviča u Rusiji.

Blinken je poručio da su američke vlasti u kontaktu sa njegovim poslodavcem Vol strit žurnalom u vezi sa tim.

U situacijama kada je američki državljanin pritvoren u inostranstvu odmah zahtevamo konzularni pristup i tražimo svu odgovarajuću podršku. Najstrože osuđujemo učestale pokušaje Kremlja da zastraši, potisne i kažnjava novinare i predstavnike civilnog društva“, istakao je Blinken.

Prema njegovim rečima, najveći prioritet Stejt departmenta je bezbednost američkih građana u inostranstvu – pozvavši ih da ne putuju, ili se odmah vrate iz Rusije.

Predstavnica za medije Bele kuće Karin Žan Pjer saopštila je da su članovi američke administracije u kontaktu sa Gerškovičevim poslodavcem, kao i sa njegovom porodicom.

Stejt department je u direktnom kontaktu sa ruskom vladom u vezi – tražeći načine za pristup gospodinu Gerškoviču. Targetiranje američkih građana koje sprovode ruske vlasti je neprihvatljivo. Najoštrije osuđujemo pritvaranje gospodina Gerškoviča, kao i kontinuiranu represiju ruske vlade ispoljenu prema novinarima i slobodi medija”, poručila je Žan Pjer.

O hapšenju američkog novinara oglasio se i Stefan Dužarik – predstavnik za medije generalnog sekreara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša.

Generalni sekretar iskazuje zabrinutost zbog učestalog maltretiranja ili pritvaranja novinara isključivo zbog toga što rade svoj posao”, rekao je Dužarik.

Organizacija Reporteri bez granica izazila je zabrinutost zbog hapšenja i navela da novinari ne treba da budu na meti.

Uz to, vlasti su pozvale američke državljane da se uzdrže od putovanja u Rusku Federaciju, a one koji se tamo nalaze da odmah napuste zemlju.

XS
SM
MD
LG