Linkovi

Napadač sa Novog Zelanda izveden pred sud


Brenton Tarant u sudnici u Krajstčerču, na Novom Zelandu
Brenton Tarant u sudnici u Krajstčerču, na Novom Zelandu

Glavni osumnjičeni za napad na dve džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu, u kojem je ubijeno 49 osoba, izveden je u subotu pred sud.

Brenton Tarant, 28-godišnji australijski državljanin i ekstremni desničar optužen je za ubistvo, a nakon što je napustio sudnicu, sudija je rekao da "je razumno pretpostaviti da će biti još optužnica".

Uhapšena su još dva navodna saučesnika, a policija pokušava da utvrdi da li su i do koje mere bili umešani u napad.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern je na konferenciji za novinare u subotu ujutro rekla da je Tarant nameravao da nastavi napad, ali da je to sprečeno kada je uhapšen.

Ardern je masovnu pucnjavu nazvala "neverovatrnim činom nasilja" i obećala izmenu zakona o oružju. Dodala je da je napadač imao pet pušaka, od kojih su dve bile polu-automatske. Svo oružje je legalno kupljeno. Takođe je rekla da ni Tarant niti navodni saučesnici nisu bili na spiskovima osumnjičenih terorista na Novom Zelandu ili u Australiji.

Australijski premijer Skot Morison rekao je da je osumnjičeni "ekstremno desničarski nasilni terorista".

Napad je izveden tokom molitvi u petak, kada su u objema džamijama bile stotine vernika. Zvaničnici su saopštili da je 41 osoba ubijena u džamiji Al nur, a sedmoro u džamiji Linvud, udaljenoj deset minuta vožnje. Među 48 povređenih su i deca.

Bdenje za žrtve napada u džamiji Lakemba u Australiji
Bdenje za žrtve napada u džamiji Lakemba u Australiji

Tarant je prema navodima australijskih medija bio lični trener, a 2011. počeo je da putuje po inostranstvu. Navodno je putovao po Evropi, uključujući i Balkan, i Aziji, gde je posetio i Severnu Koreju.

Među žrtvama napada su imigranti iz Jordana, Saudijske Arabije, Turske, Indonezije i Malezije. Neki su veći identifikovani, među njima i 71-godišnji Daud Nabi, Halid Mustafa, izbeglica iz Sirije i Hosne Ara koja je ubijena dok je tragala za suprugom koji je preživeo napad.

XS
SM
MD
LG