Linkovi

Novi snimak Boko harama


Detalj sa danas objavljenog snimka ekstremističke grupe Boko haram
Detalj sa danas objavljenog snimka ekstremističke grupe Boko haram

Nigerijska džihadistička grupa Boko haram objavila je novi snimak na kojem se navodno vide neke od devojaka iz Čiboka, kidnapovane 2014, dok grupa tvrdi da su ostale ubijene u vazdušnim napadima vladinih snaga.

Na snimku koji se pojavio na društvenim medijima, vide se devojke sa maramama kako sede na zemlji, dok neke stoje iza njih u pozadini.

Od 276 devojaka otetih iz udaljene škole na severoistoku Nigerije, skoro 220 se i dalje vodi kao nestalo, uprkos tome što vlada Nigerije već više od dve godine pokušava da pronađe devojke, čija otmica je izazvala osude širom sveta.

Snimak je poslednji u nizu koji je objavio lider Boko harama Abubakar Šekau, koji je početkom meseca negirao tvrdnje da više nije na čelu ekstremističke grupe.

Na snimku koji traje 11 minuta, muškarac čije, lice je prekriveno turbanom kaže da su da bi lideri zemlje u Abudži "trebalo da znaju da su njihova deca i dalje u našim rukama". Taj muškarac je takođe rekao da se "oko 40 devojaka udalo odlukom Alaha, ada su neke stradale u bombardovanju".

Jedna od otetih devojaka na snimku moli vladu da oslobodi ekstremiste iz pritvora, kako bi devojke bile oslobođene.

Nigerijska vojska je u poslednjih godinu dana objavila da je spasila stotine osoba koje su kidnapovali borci Boko harama, ali devojaka iz Čiboka nije bilo među njima, uprkos povremenim izveštajima za koje se ispostavilo da nisu tačni.

XS
SM
MD
LG