Linkovi

Pronadjena jedna od otetih učenica iz Čiboka


Članice kampanje "Vratite naše devojke" reaguju na vest o spasavanju devojčice u Abudži u Nigeriji.

U Nigeriji je pronađena jedna od nestalih devojaka iz Čiboka – prva koja je spasena posle zloglasne masovne otmice, koju su izvršili pripadnici ekstremističke grupe Boko Haram, pre više od dve godine.

Amina Ali bila je među skoro 300 devojaka, koje su otete kada je islamsitička grupa upala u srednju školu u Čiboku u aprilu 2014. Mnoge su pobegle odmah posle otmice, ali više od 200 još nije pronađeno.

Detalji spasavanja još nisu sasvim poznati. Portparol nigerijske vojske Sani Usman izjavio je za Glas Amerike da su vojnici spasili devojku u selu Baal, blizu grada Damboa, i da sada razgovaraju sa njom u vojnoj bazi u tom gradu. Usman dodaje da je Amina Ali, kada je spasena, pronađena sa još jednom osobom. U istoj bazi trenutno se ispituje muškarac, za kojeg se sumnja da je pripadnik Boko Harama.

S druge strane, zasluge za spasavanje devojke sebi pripisuje Aboku Gadži, vođi jedne paravojne grupe u Čiboku, formirane da brani to mesto od Boko Harama. On je takođe rekao da je Amina Ali, kada je pronađena, držala bebu u rukama.

XS
SM
MD
LG