Linkovi

Boko Haram obećao vernost ID


Abubakar Šekau, prvi čovek ekstremističke grupe Boko Haram
Abubakar Šekau, prvi čovek ekstremističke grupe Boko Haram

Grupa koja prati džihadiste SITE prenela navode sa snimka na kojem lider Boko Harama Abubakar Šekau kaže da će slušati i povinovati se naredbama" lidera Islamske države Abu Bakra al-Bagdadija...

Vojske Čada i Nigera krenule su rano jutros u zajedničku ofanzivu protiv nigerijske esktremističke grupe Boko Haram u nigerijskog severoistočnoj državi Borneo. Dve nacije priključile su se Kamerunu i Nigeriji u borbi protiv grupe koja je nedavno obećala vernost Islamskoj državi.

Grupa koja prati džihadiste SITE juče je citirala navode sa snimka, na kojem se Boko Haram navodno obavezuje na vernost kalifu. Glas na snimku je navodno lider Boko Harama Abubakar Šekau koji kaže da će "slušati i povinovati se naredbama" lidera Islamske države Abu Bakra al-Bagdadija.

Islamska država kontroliše delove Iraka i Sirije, a svog lidera nazivca kalifom. Obe ekstremističke grupe prate najstrožiju interpretaciju Kurana i odgovorne su za hiljade ubistava.

Jučerašnje saopštenje Boko Harama pojavilo se samo nekoliko sati posle eksplozija u glavnom gradu države Borneo Maiduguriju, u kojima je stradalo najmanje 55 osoba, apovređeno oko 140.

XS
SM
MD
LG