Linkovi

Novi razgovori o prekidu borbi u Alepu


Dim se diže posle nedavnih vazdušnih napada na pobunjeničko uporište al-Sakhur u Alepu
Dim se diže posle nedavnih vazdušnih napada na pobunjeničko uporište al-Sakhur u Alepu

SAD zahtevale da se primirje, koje je na snazi u drugim oblastima Sirije, proširi i na grad u kojem se vladine i opozicione snage bore za prevlast...

Rusija je saopštila da su u toku novi razgovori o zaustavljanju bombardovanja pobunjeničkog uporišta Alepa od strane sirijskih snaga, pošto su SAD zahtevale da se primirje koje je na snazi u drugim oblastima proširi i na taj grad, u kojem se vladine i opozicione snage bore za prevlast.

General potpukovnik Sergei Kuralenko, komandant koordinacionog centra Moskve u Siriji, rekao je ruskim novinskim agencijama da su u toku aktivni pregovori kako bi se i u Alepu uspostavio, kako se izrazio "režim tišine".

Kuralenko, koji je govorio u vazdušnoj bazi Hmeimim, takođe je rekao da je prekid vatre u Istočnoj Guti, pregrađu Damaska produžen za još 24 sata, do ponedeljka, a da se primirje održava i u pokrajini Latakija na severu zemlje.

"Pozivamo sve strane zainteresovane za uspostavljanje mira u Siriji da podrže rusko-američku incijativu i da ne dozvole da se 'režim tišine' prekrši", rekao je Kuralenko.

Rusko saopštenje dolazi u trenutku kada američki državni sekretar Džon Keri u Ženevi treba da razgovara o situaciji u Siriji. U pripremi za put, Keri je razgovarao sa izaslanikom Ujedinjenih nacija za Siriju Stafanom de Misturom.

Portparol Stejt departmenta Džon Kirbi rekao je da je Keri jasno stavio do znanja da je na vrhu liste prioriteta okončanje nasilja u Alepu i konačni povratak trajnom prekida neprijateljstava u celoj zemlji.

Keri je takođe izrazio zabrinutost zbog toga što Asadove snage nastavljaju da izazivaju eskalaciju konflikta.

XS
SM
MD
LG