Linkovi

UN: Katastrofalna situacija u Alepu


Alepo, Sirija
Alepo, Sirija

Grad Alepo, podeljen između vladinih snaga i pobunjenika, ponovo se našao u centru sirijskog rata, posle novih vazdušnih napada u kojima su poginule desetine ljudi.

Ujedinjene nacije saopštile su danas je da situacija u gradu katastrofalna.

Najmanje 27 osoba poginulo je u sinoćnjim vazdušnim napadima na i u okolini bolnice al-Kuds, u pobunjeničkom delu grada. Organizacija “Lekari bez granica”, koja je pomagala bolnici, saopštila je da je među žrtvama najmanje 14 pacijenata i tri lekara, od kojih i poslednji pedijatar u gradu.

Sirijska vojska demantovala je navode da su njeni ratni avioni pogodili bolnicu. U ostalim napadima, poginulo je više od 30 osoba.

U međuvremenu, izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura upozorio je da se prekid vatre, koji su krajem februara dogovorili pobunjenici i vladine snage, jedva održava.

De Mistura, koji je informisao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija o mirovnim pregovorima, zapitao se kako je moguće održati sadržajne razgovore kada postoje samo vesti o bombardovanju i granatiranju.

U sukobima snaga lojalnih Bašaru al Asadu i pobunjeničkih grupa u Alepu je u u protekloj nedelji poginulo gotovo 200 osoba.

XS
SM
MD
LG