Linkovi

Novi napadi na energetsku mrežu u SAD


Ilustracija: Radnik popravlja energetsku mrežu u Anapolisu, država Merilend, u decembru 2021. Vladini izvještaji ukazuju da su ekstremističke grupe sve sklonije napadima na energetsku infrastrukturu, kao način za narušvanje reda SAD.
Ilustracija: Radnik popravlja energetsku mrežu u Anapolisu, država Merilend, u decembru 2021. Vladini izvještaji ukazuju da su ekstremističke grupe sve sklonije napadima na energetsku infrastrukturu, kao način za narušvanje reda SAD.

Oko 14.000 ljudi ostalo je bez struje u nedjelju zbog oštećenja na tri trafostanice u zapadnom dijelu savezne države Vašington, saopštili su iz kancelarije šerifa okruga Pirs.

Ovi napadi događaju se u periodu kada američki zvaničnici upozoravaju da je potrebno pojačati sigurnost američke energetske mreže, kako bi se spriječili akti domaćeg terorizma.

Početkom decembra, zbog pucnjave vatrenim oružjem oštećene su dvije trafostanice u Sjevernoj Karolini, što je dovelo do nestanka električne energije za više od 35 hiljada ljudi. Bilo je potrebno nekoliko dana za otklanjanje tog kvara.

Šerif okruga Mur, koji je bio pogođen tim napadom, Roni Filds, naveo je tada da je u istragu uključen i FBI, te da nije riječ o slučajnosti nego o planiranom djelovanju.

U izvještaju Ministarstva za domovinsku sigurnost SAD iz januara 2022. navedeno je upozorenje da domaći ekstremisti najmanje od 2020. godine razvijaju "vjerodostojne, konkretne planove" za napade na elektroenergetsku infrastrukturu.

Iz šerifove kancelarije okruga Pirs su naveli da je javno preduzeće iz grada Takoma prijavilo vandalizam u nedjelju oko 5:30 ujutro na jednoj trafostanici, nakon čega je uslijedio napad na drugu trafostanicu.

Kompanija „Puget Sound Energy“ prijavila je oštećenje na trećoj trafostanici u 2:30 ujutro u nedjelju. Portparol te kompanije Endrju Padula je izjavio da je istraga u toku i da su u nju uključene vlasti, ali odbio je dati dodatne informacije.

Šerifova kancelarija navodi da je u sva tri slučaja neko silom ušao u ograđeni prostor oko trafostanica, te oštetio opremu kako bi izazvao nestanak struje.

Zvaničnici nisu saopštili na koji način su trafostanice oštećene. Zbog napada još niko nije priveden, a zvaničnici ne znaju da li se radilo o koordinisanim aktivnostima.

Javni servis za emitovanje iz Sijetla, savezna država Oregon, izvijstio je početkom decembra da je nekoliko energetskih kompanija u skorijem periodu prijavilo čak šest odvojenih napada na trafostanice u državama Oregon i Vašington.

XS
SM
MD
LG