Linkovi

Novi ministar finansija – profesionalac ili poslušnik?


Arhiva - Sastanak delegacije MMF-a i Vlade Srbije, u Beogradu, 7. maja 2018. Ekonomisti ocenjuju da je nastavak saradnje sa MMF-om prvi zadatak novog ministra finansija, kada bude izabran.
Arhiva - Sastanak delegacije MMF-a i Vlade Srbije, u Beogradu, 7. maja 2018. Ekonomisti ocenjuju da je nastavak saradnje sa MMF-om prvi zadatak novog ministra finansija, kada bude izabran.

Odlazak Dušana Vujovića sa mesta ministra finansija i mnogi oštri kritičari vlasti i aktuelne vlade dočekali su sa izrazima žaljenja. Iako je pozicija šefa finansija u nekoj državi jedna od ključnih, od njegovog zamenika ekonomski komentatori ne očekuju mnogo šta novo - čak tvrde da je potpuno nebitno ko će se na toj funkciji naći.

Vujović se, kako je zvanično bilo saopšteno, povukao iz ličnih razloga. Premijerka mu se kratko zahvalila No, izvori nekih medija iz Vlade Srbije, tvrde da je pored ličnih, bilo i profesionalnih razloga. Premijerka Ana Brnabić kratko se zahvalila Vujoviću na angažmanu, opozicija je uzalud postavljala pitanja u Skupštini zbog čega je on otišao, a ekonomisti u prvim komentarima upozoravali da bi ta ostavka mogla da uzdrma srpsku ekponomiju.

Istvoremeno, prema pisanju medija, postizanje novog sporazuma sa MMF-a odloženo je, pošto formalno dogovor ne može da bude odobren bez ministra finansija Srbije.

Glavna urednica Nove ekonomije, Biljana Stepanović, kaže za Glas Amerike da bi novi ministar finansija morao da nastavi politiku Dušana Vujovića i da pre svega proba da postigne aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom. "Bez obzira na to što mi trenutno ne povlačimo novac od MMF-a, činjenica da sa MMF-om nije sklopljen aranžman ovoj vlasti prosto nije potrebna i mislim da to sebi ne bi smeli u ovom trenutku da dozvole", kaže ona.

"U svakoj zemlji mesto ministra finansija je ključno mesto u vladi i to bi tako treblao da bude. S obzirom na to kako kod nas funkcionišu vlada i cela država, a funkcionišu tako da se o svemu pita jedan čovek - Alesandar Vučić - u ovom trenutku manje je bitno ko će biti ministar finansija. Ako to bude neko iz njegovog kruga ljudi koji su više poznati po svojoj lojalnosti i poslušnosti Vučiću nego po svojim profesionalnim karakteristikama, onda će stvarno da bude svejedno", kaže Stepanović i podseća na to da je Vujović otišao i iz profesionalnih, a ne samo ličnih razloga, što je, kako kaže, ključno.

"Imam utisak da tu nešto ozbiljno škripi i od ličnosti budućeg ministra finansija zavisiće odgovor na pitanje koliko će on da bude samostalan u svom odlučivanju i profesionalan, a koliko će biti samo politički postavljena figura".

Ekonomista Milan Prokopijević još je direktniji: "Potpuno je nebitno ko će biti ministar finansija, jer ko god da bude moraće da sluša Aleksandra Vučića. Iz tog ugla gledano, za očekivati je da ministar postane neko ko nema ni profesionalnog, ni ljudskog ugleda", kaže on za Glas Amerike.

"Irelevantno je i pitanje šta čeka novog ministra, jer on će raditi šta Vučić bude naredio - neće on voditi neku svoju politiku. Šta bi trebalo - to je druga priča. Trebalo bi da nije ovakva vlada i mnogo toga još, trebalo bi da se misli o nekom redu i nekom normalnom poretku stvari, ali o tome ovde niko ne misli", izjavio je Prokopijević.

On nije želeo da da širu procenu ekonomske politike aktuelne vlasti. "Čovek koji je do te mere nepredvidiv, kome činjenice i stvarne okolnosti ne znače ništa, o njegovoj ekonomskoj politici užasno je nezahvalno govoriti", kaže Prokopijević i ocenjuje da se ona vodi na "od dana do dana, kao i politika u drugim oblastima".

XS
SM
MD
LG