Linkovi

Predstavljen Program ekonomskih reformi Srbije


Ministar finansija Srbije Dušan Vujović

Na današnjoj zajedničkoj sednici dva skupštinska odbora - za evropske integracije i finansije, ministar finansija Dušan Vujović predstavio je Program ekonomskih reformi od 2018. do 2020. godine, ali je ova sednica ipak ostala u senci rasprave između ministra Vujovića i šefa Poslaničke grupe pokreta Dosta je bilo, Saše Radulovića.

Za 2018. i 2019. godinu u Srbiji je predviđen privredni rast od 3,5 odsto, dok bi u 2020. dostigao četiri odsto - izneo je ministar finansija Dušan Vujović pred članovima skupštinskih odbora za evropske integracije i finansije.

Predstavljajući pred poslanicima Program ekonomskih reformi od 2018. do 2020. godine, Vujović je istakao da je cilj da se smanji dugoročna zaduženost, i da se javni dug spusti ispod 60 odsto BDP po Mastrihtu. Takođe, Vujović je rekao da se očekuje da globalni rast bude povoljan, a rizike za privredni rast Srbije, on vidi u očekivanim nestabilnostima na finansijskim tržištima i niskoj inflaciji, pa i deflaciji u mnogim zemljama.

"Fokus je na ekonomske i fiskalne politike, očuvanje fiskalne stabilnosti - to je u ovom makro delu, nastavak smanjenja javnog duga i instenziviranje strukturnih reformi, odnosno osnove za strukturne reforme. Postoje neke strukturne reforme koje se nalaze u domenu onoga što se zove makro-fiskalna. Primer su, recimo, reforme poreske uprave, budžetiranja i prelazak na programsko budžetiranje, itd.", ističe Vujović.

Više od planova i brojki, zajednička sednica dva parlamentarna odbora ostaće upamćena po raspravi ministra Dušana Vujovića i šefa poslaničkog kluba pokreta Dosta je bilo, Saše Radulovića, koji je izjavio da Srbija ima najniži rast BDP u regionu, da od ministra nije čuo ništa o strukturnim reformama, a kritikovao je i budžet za narednu godinu.

Radulović je zatražio i da ministar sedi u klupama i sluša šta poslanici imaju da kažu, a Vujović je nakratko napustio sednicu, zbog toga što, kako je rekao, nije želeo da trpi šikaniranje Saše Radulovića. Takođe, Vujović je rekao da je ova sednica konsultativni sastanak, da se ne razmatra predlog zakona, i da o tome ne odlučuje parlament. On je ocenio da je Radulovićeva računica pogrešna, amaterska i da je zloupotrebljava za obmanjivanje javnosti, kao i da je to pamflet, koji je Radulović naučio napamet, i koji nema veze sa životom i činjenicama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG