Linkovi

Novi materijal pomaže u sprečavanju potresa mozga


Naučnici pokušavaju da pronađu način da što efikasnije zaštite profesionalne fudbalere od povreda glave

Naučnici na univerzitetima u Kardifu i Kejmbridžu tvrde da su uz pomoć superkompjutera uspeli da proizvedu višeslojni materijal koji razbija energiju udarca mnogo bolje nego polimerske pene, koje se trenutno koriste u kacigama...

Sezona američkog fudbala okončana je prošlog vikenda pobedom Denver Bronkosa nad Karolina Pantersima u 50. Superboulu, održanom u blizini San Franciska. Istovremeno, naučnici pokušavaju da pronađu način da što efikasnije zaštite fudbalere od opasnih i veoma štetnih potresa mozga. Istraživači na univerzitetima Kardif i Kejmbridž tvrde da bi njihov materijal, zasnovan na origamiju, mogao da predstavlja rešenje za taj problem.

Snažni udarci i padovi su neizbežan deo američkog fudbala, najpopularnijeg sporta u SAD.

Pre nešto više od pet godina, Nacionalna fudbalska liga – NFL – priznala je da uprkos zaštitnim kacigama igrači često doživljavaju opasne potrese mozga, koji mogu da dovedu do trajne povrede mozga nazvane "hronična traumatska encefalopatija".

Naučnici na univerzitetima u Kardifu i Kejmbridžu tvrde da su uz pomoć superkompjutera uspeli da proizvedu višeslojni materijal koji razbija energiju udarca mnogo bolje nego polimerske pene, koje se trenutno koriste.

“Radi se o nizu slojeva zasnovanim na origamiju. Znači kada biste nanizali karte za igranje kod kuće, ne biste dobili mnogo drugačiju konfiguraciju od ove”, kaže Piter Tiobald, sa Karfdifskog univerziteta.

Testirajući geometrijski kompleksne oblike, istraživači su otkrili da menjanjem orijentacije ćelijskih zidova mogu da aktiviraju sposobnost materijala, koji su nazvali C3, da apsorbuje udarce iz različitih uglova.

Primerci odštampani 3D štampačem testirani su na udarce, a rezultati su zatim ponovo upoređeni sa kompjuterskim modelima. Naučnici navode da kombinacijom 3D štampanja sa standarnim proizvodnim procesom oblikovanja, novi materijal može da bude proizveden u najrazličitijim oblicima.

“Mislim da sam ovakvim materijalom možemo više nego da samo popravimo kvalitet kacige... možemo da dizajniramo specifičnu kacigu, na primer, za svaku glavu na svetu”, kaže Rafael Santijago, sa Univerziteta Sao Paola.

Istraživači kažu da, ukoliko bi isti dizajn mogao da se koristi u 3D štampačima za metal, da bi to moglo da pomogne u zaštiti vojnih vozila od različitih eksplozivnih naprava.

XS
SM
MD
LG