Linkovi

Strožija pravila za udarce glavom u NFL-u


Detalj sa utakmice NFL timova Tensi Tajtansa i Džeksonvil Džeguarsa
Detalj sa utakmice NFL timova Tensi Tajtansa i Džeksonvil Džeguarsa

Serija brutalnih sudara kacigama na NFL utakmicama proteklog vikenda i teška povreda 20-godišnjaka sa Univerziteta Ratgers, koga je sudar kacigama na fudbalskom terenu ostavio paralizovanog od vrata na dole, naveli su čelnike profesionalne lige američkog fudbala da uvedu promene, koje već nekoliko dana zaokupljaju ne samo sportsku javnost u Sjedinjenim Državama.

NFL planira da ubuduće suspenduje čak i one koji po prvi put prekrše pravila u vezi sa opasnim namernim udarcima glavom. Ta odluka našla se na udaru kritika javnosti, ali pre svega samih fudbalera, koji tvrde da će negativno uticati na najpopularniji sport u SAD.

Za profesionalne igrače američkog fudbala opaki udarci su samo deo igre – deo koji NFL sada želi da eliminiše. Liga je ove nedelje najavila da će početi da suspenduje igrače ukoliko budu ostvarivali opasan kontakt na terenu. U prošlosti, kazne za to su bile novčane. Strožija pravila uvedena su posle talasa strašnih udaraca prošlog vikenda, od kojih je jedan bio sudar između Dešona Džeksona iz Filadelfije i Dante Robinsona iz Atlante , posle kojeg su obojica zaradila potres mozga i napustila igru. Mnogi dugogodišnji igrači sležu ramenima.

„Ovo je opasna igra, zaista jeste, ali smo mi to znali i kada smo počinjali da igramo“, kaže Tom Brejdi, kvoterbek višđestrukih šampiona Nju Ingland Pejtriotsa, dok Brejdi Džejms iz Dalasa dodaje:

„Mi smo gladijatori. Niko ne želi da vidi takve udarce, ali je to deo igre“.

Neki drugi se pitaju da li je liga otišla predaleko.

„Ukoliko tako budemo razmišljali, američki fudbal će vrlo brzo postati slabiji“, smatra Rej Luis iz Baltimor Rejvensa.

„Igraćemo amaterski fudbal za oko pet godina“, naglašava Džejms Herison iz Pitsburga, koga je NFL kaznila sa 75 hiljada dolara zbog udarca kacigom za koji čak nije ni sankcionisan tokom utakmice. Herison sada preti povlačenjem.

„Kako da nastavim da igram na način na koji su me učili otkad sam imao deset godina“.

Međutim, dok pokušava da se obračuna sa brutalnošću, NFL trpi kritike da je licemerna.

„Mi slavimo ove udarce, zarađujemo novac na njima, kao i NFL“, smatra Mark Šleret, komentator TV mreže „ESPN“.

U budućnosti će međutim, profit svakako biti manji, s obzirom da je NFL prestala da preko interneta prodaje fotografije udaraca Džejmsa Herisona i još dvojice igrača kojima su izrečene visoke novčane kazne. Kako kažu zvaničnici lige, zbog novih pravila, nijedna fotografija zabranjenih udaraca više neće moći da se kupi.

XS
SM
MD
LG