Linkovi

Tereza Mej podnela ostavku na mesto lidera konzervativaca


Britanska premijerka Tereza Mej govori tokom kampanje za EU izbore u Bristolu, Engleska, 17. maja 2019.
Britanska premijerka Tereza Mej govori tokom kampanje za EU izbore u Bristolu, Engleska, 17. maja 2019.

Britanska premijerka Tereza Mej dala je u petak ostavku na mesto lidera Konzervativne partije, a održavanje prvog kruga glasanja o njenom nasledniku očekuje se naredne nedelje.

Mejeva će ostati na poziciji sve dok novi lider ne bude izabran, verovatno do kraja jula, ali će usupiti kontrolu nad smerom britanskog izlaska iz Evropske unije, planiranog za 31. oktobar.

Naredni premijer imaće manje od pet meseci da odluči da li da pokuša da oživi plan Mejove i ponovo odloži Breksit, ili da napusti EU bez ikakvog dogovora.

Tereza Mej je preuzela dužnost nakon referenduma 2016. na kome je odlučeno da se prekinu veze sa EU i veći deo vremena tokom poslednje tri godine provela je radeći na planu, ali tri puta nije uspela da ubedi članove parlamenta da podrže sporazum o Bregzitu.

Nekoliko kandidata koji se utrkuju da je zamene, uključujući i bivšeg ministra inostranih poslova Borisa Džonsona, reklo je da planiraju da traže izmene u sporazumu, uprkos tome što je Evropska unija rekla da neće ponovo otvarati pregovore.

Oni su pod pritiskom nominalnog vođe evroskeptika, Najdžela Faraža, koji podržava opciju "bez dogovora" i čija je partija za Breksit završila na vrhu liste izabranih na evropskim izborima prošlog meseca.

Proevropske liberalne demokrate, međutim, koje žele da opovrgnu Breksit, takođe su dobro prošle na evropskim izborima, pokazujući koliko Britanija ostaje podeljena po pitanju razvoda od EU.

XS
SM
MD
LG