Linkovi

Tramp: Pokušaj da me smene "izdajnički"


도널드 트럼프 미국 대통령.
도널드 트럼프 미국 대통령.

Predsednik Donald Tramp tvrdi da su ključni zvaničnici Federalnog istražnog biroa i Sekretarijata za pravosudje bili uključeni u izdajničke aktivnosti, kada su 2017. hteli da se pozovu na ustavni amandman u pokušaju da ga smene, tako što su otvorili istragu protiv njega o eventalnoj opstrukciji pravde.

Tramp je iz svoje vile na Floridi u Mar-a- Lagu reagovao na intervju bivšeg vršioca dužnosti direkora FBI Endrua Mekejba u emisiji “60 minuta” mreže CBS.

"Vau, koliko laži je izrekao nekadašnji direktor FBI-a Endru Mekejb! On je i otpušten jer je lagao, a sada je njegova priča još luđa", napisao je Tramp na Tviteru i konstatovao da je reč o "nelegalnom i izdajničkom potezu".

Mekejb je tom prilikom rekao da je sa zamenikom državnog tužioca Rodom Rozenstajnom razmatrao da se pozovu na 25. amandman američkog Ustava, koji dozvoljava potpredsedniku i većini od 15 članova kabineta da proglase predsednika nepodobnim za obavljanje te funkcije I potom proglase potpredsednika za vršioca dužnosti predsednika.

Nekadašnji v.d. direktora FBI-a Endru Mekejb
Nekadašnji v.d. direktora FBI-a Endru Mekejb

Mekejb je rekao da je "možda bilo počinjeno krivično delo" kada je Tramp otpustio direktora FBI-a Džejmsa Komija koji je bio na čelu istrage o vezama Trampovog izbornog štaba i Rusije.

Pošto je Komi otpušten, Rod Rozenstajn je kao specijalnog tužioca imenovao Roberta Malera na čelo istrage o Rusiji.

Senator Lindzi Grejem
Senator Lindzi Grejem

Republikanski senator Lindzi Grejem, jedan od Trampovih najbližih saradnika, rekao je da će u okviru Odbora za obaveštajna pitanja u Senatu kojim predsedava, pokrenuti istragu o tvrdnjama Mekejba.

"Zamenik sekretara za pravosuđe to poriče i moramo da održimo pretres i utvrdimo šta se dogodilo", rekao je Grejem.

XS
SM
MD
LG