Linkovi

Nova tehnologija pretvara neiskorišćenu toplotu u struju


Šipke sa fotovoltažnim elementima

Ljudi i dalje troše nepotrebno mnogo energije, ali zahvaljujući novim tenologijama, sada je sve jeftinije da se ta energija prikupi i iskoristi. Na nedavnom samitu o energetici u Vašingtonu, jedna od komercijalnih kompanija učesnica predstavila je fotovoltažne ćelije koje neiskorišćenu toplotu pretvaraju u električnu energiju.

Toplota se proizvodi iz mnogih industrijskih procesa – proizvodnje stakla i metala, iz fabrika za pravljenje betona, postrojenja za proizvodnju bioenergije – i većina te toplote završi u vazduhu.

Pretvaranje te toplote u električnu energiju obično podrazumeva pravljenje pare, koja pokreće turbine, koje zatim pokreću generatore za električnu energiju.

Međutim uz pomoć moderne tehnologije, toplota može direktno da se pretvori u struju.

“Kada vidite da nešto sija crvenom bojom, to su fotoni koji se emituju, i ako upotrebite fotovoltažnu ćeliju onda te fotone možete da pretvorite u električnu energiju”, kaže Dejvid Mater, generalni direktor korporacije “MTPV Power”.

Efikasnost tog izuma se meri na osnovu dve važne karakteristike.

Prvo, razdaljina između materijala, koji apsorbuje toplotu, i fotovoltažne ćelije, koja pretvara njen sjaj u struju, je manja od jednog mikrona, odnosno 50 puta manja od širine ljudske dlake, što znači da fotoni ne moraju da prelaze veliku razdaljinu.

Drugo, fotovolažne ćelije se rashlađuju na 30 stepeni Celzijusa dok su elementi koji proizvode fotone na drugoj strani ugrejani na 900 stepeni Celzijusa. Razlika u temperaturi takođe doprinosi efikasnosti.

“Oni zapravo mogu zajednički da stvore ogromnu količinu energije po veoma povoljnoj ceni, negde oko dva do osam centi po kilovat satu”, dodaje Mater.

Šipke sa fotovoltažnim elementima mogu da se uglave u rupe koje već postoje za odvod dima iz pećnica.

A s obzirom da industrijske pećnice rade godinama bez prekida proizvodnja energije bi bila kontinuirana.

Materova kompanija radi na sledećoj generaciji ove tehnologije, koja će moći da radi sa toplotom na svega 100 stepeni Celzijusa. Ona bi mogla da se koristi u automobilima, domovima čak i u nekim elektronskim aparatima.

XS
SM
MD
LG