Linkovi

Nova runda američko-kineskih razgovora u Vašingtonu


Američka i kineska delegacija, tokom prethodne runde razgovora u Pekingu
Američka i kineska delegacija, tokom prethodne runde razgovora u Pekingu

Predsednik Tramp izjavio je da SAD nisu popustile u trgovinskim pregovorima sa Kinom, dok u Vašingtonu počinje nova runda tih razgovora.

Portparol kineskog ministarstva ekonomije Gao Feng izjavio je uoči pregovora da se Peking nada da će razgovori biti konstruktivni.

"Što se tiče posete kineske strane na poziv SAD, nadamo se da će kineska i američka strana dobro sarađivati na osnovu principa međusobnog poštovanja i ravnopravnih konsultacija. Kroz te razgovore trebalo bi da razrešimo kontradikcije i ostvarimo pozitivna i konstruktivna dostignuća, kako bismo unapredili ekonomsku i trgovinsku saradnju dve zemlje. Ne želimo da vidimo eskalaciju trgovinske frikcije između Kine i SAD. Naravno, pripremljeni smo za svaki scenario”.

Američki sekretar za finansije Stiv Mnučin je domaćin dvodnevnih razgovora u Vašingtonu sa kineskim zvaničnicima, među kojima je kineski vice-premijer Liu He.

Bela kuća navodi da su ti sastanci nastavak razgovora, koji su održani u Pekingu pre dve nedelje i da će biti usredsređeni na ponovno uspostavljanje ravnoteže u američko-kineskim bilateralnim ekonomskim odnosima. Njihov cilj je takođe da se izbegne trgovinski rat, pošto su Amerika i Kina u martu uvele tarife jedna drugoj.


FBI zabrinut zbog kompanije ZTE


Iako predsednik Tramp koristi oštru retoriku o Kini, mnoge zakonodavce je zbunila predanost kojom se založio za spasavanje velike kineske tehnološke kompaniju ZTE.

Direktor FBI-a Kristofer Rej tokom jučerašnjeg svedočenja na Kapitol Hilu
Direktor FBI-a Kristofer Rej tokom jučerašnjeg svedočenja na Kapitol Hilu

Direktor FBI-ja Kristofer Rej izjavio je u svedočenju pred senatskim odborom u sredu da je njegova agencija “duboko zabrinuta” zbog mogućnosti da bilo koja kompanija kao što je kineski ZTE stekne moćnu poziciju na američkom telekomunikacionom tržištu.

“FBI je duboko zabrinut i smatra da kompanije tesno povezane sa stranim vladama, koje ne dele naše vrednosti, nisu kompanije za koje želimo da steknu moćne pozicije unutar naših mreža telekomunikacija. To bi im pružilo mogućnost da menjaju ili kradu podatke, neotkrivene sprovode špijunažu, vrše pritisak i stiču kapacitet za kontrolu”.

Rej je takođe izjavio da ne zna da li je predsednik Tramp pokušao da se konsultuje sa FBI-jem pre nego što je, nedavno, na Tviteru obećao da će pomoći kompaniji ZTE da povrati poslove, jer je, zbog američkih sankcija, bila primorana da suspenduje svoje glavne poslovne operacije.

ZTE je morala da zatvori jednu od svojih fabrika i obustavi glavne operacije, pošto joj je američki Sekretarijat za trgovinu zabranio da kupuje američke komponente za svoje proizvode. ZTE koristi te komponente za robu koja se prodaje Iranu i Severnoj Koreji - što predstavlja kršenje američkog trgovinskog embarga.

XS
SM
MD
LG