Linkovi

SAD nazivaju kinesku upotreba lasera u Džibutiju "pravom pretnjom"


Arhiva - Pripadnici Kineske narodne oslobodilačke artime prisustvuju ceremoniji otvaranja nove kineske vojne baze u Džibutiju, 1. avgusta 2017.
Arhiva - Pripadnici Kineske narodne oslobodilačke artime prisustvuju ceremoniji otvaranja nove kineske vojne baze u Džibutiju, 1. avgusta 2017.

Sjedinjene Države obećale su da će smatrati Kinu odgovornom za ono što zvaničnici opisuju opasnom i nemarnom upotrebom lasera u blizini američke vojne baze u Africi.

"Biće kratkoročnih i dugoročnih posledica", rekla je u četvrtak novinarima portparolka Bele kuće, Sara Senders, kada je upitana o kineskoj upotrebi snažnog vojnog lasera koji je više puta ciljao američke avione koji su leteli nad istočnoafričkom državom Džibuti.

Video: Incident sa laserom u Džibutiju pojačava tenzije SAD-Kina

Djibouti Laser Incident Highlights US-China Military Tensions
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Kina odbacuje optužbe

U kratkom saopštenju objavljenom kasno u petak, kinesko Ministarstvo odbrane tvrdi da su optužbe lažne.

"Već smo pobili nestinite kritike kroz zvanične kanale. Kineska strana konstantno i striktno poštuje međnarodno pravo i prava lokalnih zemalja i predana je zaštiti regionalne bezbednosti i stabilnosti", kaže se u saopštenju.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova, Hua Čuning, rekla je da je kineska strana sprovela "ozbiljne provere" takozvanog kriticizma i rekla Sjedinjenim Državama da su optužbe neosnovane.

"Možete podsetiti relevantne osobe u SAD da imaju na umu istinitost onoga što govore i da ne špekulišu brzo u optužuju", rekla je Hua govoreći na dnevnom brifingu.

SAD upozorile pilote

Prema zvaničnicima odbrane SAD, laseri su ispaljeni iz kineske vojne baze u Doralehu u najmanje tri slučaja, rezultirajući manjim povredama oka kod dva američka pilota.

"To su vrlo ozbiljni incidenti", rekla je novinarima u četvrtak glavna portparolka Pentagona Dana Vajt.

"Ta aktivnost predstavlja pravu pretnju za naše pilote", rekla je.

Kina se žalila u prošlosti zbog stranih vojnih špijunskih aviona koji nadleću njenu postaju u Džibutiju, tvrde izvori upoznati sa situacijom.

SAD su izdale upozorenje pilotima zbog upotrebe lasera u Džibutiju, u poruci objavljenoj prošlog meseca na sajtu Federalne avio administracije, pozivajući ih na "krajnji oprez".

Zvaničnici Pentagona upozoravaju da bi nastavak upotrebe ovakvih vojnih lasera mogao da izazove ozbiljne povrede kod letnog osoblja i ugrozi bezbednost okruženja. Oni kažu da je, iako je bilo nekih sličnih incindenata u prošlosti, kinesko korišćenje lasera učestalo tokom poslednjih nekoliko nedelja. To, uz povrede izazvane kod američkih letača, izaziva rast zabrinutosti, kažu.

Kineska vojska u blizini

Kineska vojna instalacija u Džibutiju, u blizini je kampa Lemonier, jedine stalne američke vojne baze na afričkom kontinentu, koja je i centar američkih antiterorističkih opšeracija.

Tokom svedočenja pred američkim zakonodavcima u martu, komandant američkih snaga u Africi, Tomas Valdhauser, opisao je kinesku vojnu bazu u Doralehu da je "tik ispred naših kapija".

"Mi nismo naivni", rekao je Valdhauser u to vreme. "Preuzimamo ozbiljne korake na kontraobaveštajnom poljiu, kako bismo imali sve odbrane koje su nam potrebne".

Ova tema preti da dodatno eskalira tenzije između SAD i Kine. Administracija američkog predsednika Donalda Trampa uvela je tarife na uvoz nekih kineskih proizvoda i preti da će ih biti još. Administracija je takođe uvela restriktice na izvoz američke tehnologije u istočnoazijske zemlje.

Novinar Glasa Amerike, Stiv Herman, učestvovao je u pistanju ovog izveštaja.

XS
SM
MD
LG