Linkovi

Nova opcija za lečenje raka dojke - delimično zračenje


Ilustracija
Ilustracija

Redovni pregledi i najnoviji tretmani pomažu ženama više nego ikada da prežive rak dojke. Ali čak i kada je njihova bolest ustanovljena na vreme, više od 200 hiljada žena u Americi, svake godine, suočeno je sa mogućom mastektomijom ili više nedelja zračenja. Medjutim, najnovija studija nagoveštava da za neke od tih žena postoji jednostavnija, treća opcija.

Nakon što je podvrgnuta operaciji delimičnog uklanjanja tkiva prvog stadijuma raka dojke, Vendi Lajbarger očekivala je da će je tretmani zračenja sprečavati da obavlja svoj posao pastora.

“To je značilo putovati dva sata, svakoga dana, više nedelja zbog tretmana zračenja. Nisam bila sigurna kako ću to da postignem.”

Ali onkolog Džulija Vajt ponudila joj je drugačiju opciju. Umesto da zrači čitavu dojku, ona je mogla da dobije usmereno zračenje na male oblasti u kojima je rak uklonjen, plan tretmana koji traje samo pet dana.

“Ako pogledamo broj žena kojima se rak vratio posle uklanjanja tumora, skoro u svim slučajevima, 80 do 90 odsto, vrati se na isto mesto.”

Doktorka Vajt predvodila je studiju u bolnici Univerziteta države Ohajo u kojoj su upoređeni podaci o povratku kancera među ženama koje su primile potpuno ili delimično zračenje dojke.

Ustanovljeno je da je kod žena u ranoj fazi raka dojke, koje su imale potpuno zračenje, šanse za povratak bolesti bilae manje od 5 odsto posle 10 godina. Prijavljeni su skoro isti rezultati među ženama koje su imale delimično zračenje.

“Skraćeni petodnevni tretman je jednako delotvoran kao i potpuna radijacija dojke za četiri do šest nedelja”, kaže Vajt.

Iako delimično zračenje dojke nije opcija sa svakog pacijenta, omogućava većem broju žena slabiju ali dovoljno kvalitetnu i delotvornu opciju kada odlučuju da li je delimično uklanjanje tkiva dojke, dobro u njihovom slučaju.

“To zaista omogućava da više žena ima pristup kvalitetnom zračenju, tako da ako žele da sačuvaju svoje grudi, to i mogu.”

To omogućava Vendi Lajbarger da nastavi da radi ono što voli, a da ne propusti ništa.

“Imala sam normalan život tokom tretmana, pre tretmana i posle tretmana.”

Istraživači se nadaju da će studija ohrabriti veći broj bolnica da ponude delimično zračenje dojke u sličnim slučajevima.

XS
SM
MD
LG