Linkovi

Noć veštica: Spektakl u humanitarne svrhe


Noć veštica: Zabava i humanost
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00

Noć veštica: Zabava i humanost

Muzičko scenski ansambl koji čini dvadesetak kostura, tri bundeve, jedna biljka ljudožderka i džinovski pauk Boris krasi travnjak porodice Godri - i u danima vikenda, uoči obeležavanja Noći veštica, zabavlja decu i njihove roditelje u merilendskom gradiću Betezdi.

Praćenje nesvakidašnjeg šou programa je naravno besplatno, međutim, organizatori publiku upućuju da, prema svojim mogućnostima, doniraju jednu od fondacija koja pomaže lečenje retke vrste kancera mozga – od koga mahom obolevaju deca.

Gotovo da armija kostura, kako ljudskih tako i životinjskih - pojačani ogromnim paukom koji ako se previše približe pljucne posetioce, potpuno uigrano izvodi sopstvenu muzičko-scensku tačku. Do tančina sinhronizovano – i deluje bez greške.

Gledala sam kako moji roditelji sve to prave. Znam kako funkcioniše i ničega se ne plašim”, kaže nam Samanta Godri – učenica drugog razreda i ujedno najmlađa članica porodice koja je tvorac ove nesvakidašnje atrakcije.

Gotovo da armija kostura potpuno uigrano izvodi sopstvenu muzičko-scensku tačku.
Gotovo da armija kostura potpuno uigrano izvodi sopstvenu muzičko-scensku tačku.

Ideju koja je doprinela da njihov travnjak postane glavna atrakcija u susedstvu gde se - koliko je moguće - poštuju preporuke za obuzdavanje pandemije koronavirusa, dobili su tokom porodičnih putovanja i kampovanja, otkriva nam starija iz dueta sestara Godri - Džouzi.

Svetla se sastoje od sijalica koja se kompjuterski programiraju da bi menjale boje. Kosturi se putem servera i daljinske kontrole programiraju da otvaraju usta i to je manje više to”, kaže devojčica koja je roditeljima pomagala u sklapanju čitavog seta i izboru pesama.

Tokom svakog od nastupa ove neobične trupe, travnjakom defiluju deca - a nešto dalje, u pozadini, i njihovi roditelji.

Mislim da je ovo sjajno – nisam imala predstavu da se ovako nešto može programirati. Najviše mi se sviđaju kosturi koji pevaju i govore – ali i pauk koji pljuje. Iako baš ne volim da me prskaju vodom”, kaže Selina - Samantina i Džouzina drugarica.

Čitava postavka zahteva mnogo testiranja, spretnosti i ozbiljnog rada, koji je rezultat želje supružnika Godri, a ne njihove profesionalne orijentacije - pošto su naši sagovornici po zanimanju biolog i pravnica.

Čitava postavka zahteva mnogo testiranja, spretnosti i ozbiljnog rada.
Čitava postavka zahteva mnogo testiranja, spretnosti i ozbiljnog rada.

Gotovo sve smo sami napravili, bilo da je štampano u trodimenzionalnoj tehnici, ili pak doslovce lepljeno", kaže nam Kventin Godri - inače profesor biologije na Univerzitetu Koledž park u američkoj državi Merilend.

"Sami smo stavljali motore, povezivali i osmišljavali sekvence nastupa. To je mnogo posla – ali i prilično zabavno", objašnjava Godri.

Njegova supruga Kejt kaže da ih zajednički angažman, između ostalog, dodatno povezuje kao porodicu.

Okuplja zajednicu, jer ovde dolaze naše brojne komšije. Takođe, omogućava i pomoć koja odlazi u humanitarne svrhe. Izazov je naći načine za programiranje modela kako bi izvodili neke nove pokrete koji do sada nisu testirani", ukazuje Kejt Godri.

Humanitarni kontekst odnosi se na dobrotvorenu akciju kojoj se porodica Godri priključila i podrazumeva prikupljanje novčanih sredstava za borbu protiv retke vrste kancera mozga, difuznog intinzičnog pontini glioma, tumora koji se najčešće otkriva kod dece uzrasta između pet i sedam godina.

Humanitarni kontekst odnosi se na dobrotvorenu akciju kojoj se porodica Godri priključila.
Humanitarni kontekst odnosi se na dobrotvorenu akciju kojoj se porodica Godri priključila.

Kventin Godri kaže da posetioce pozivaju da pomognu fondaciju angažovanu na lečenju i medicinskom ispitivanju te bolesti.

To radimo već nekoliko godina. Svake godine uspevamo da prikupimo više novca. I to je odličan osećaj. Takođe, sličnu stvar organizujemo i uoči Božića tako da nam se vraćaju posetioci koji su nas obišli povodom Noći veštica. Tako da se i sume novca koje prikupljamo povećavaju. Što je odlično", podvlači Godri.

Noć veštica, kosturi, ples i muzika, sa mnogom većom svrhom, osim puke zabave. Pomoći deci koja nisu imala sreću da vide i uživaju u nastupu - ovih izvođača.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG