Linkovi

Legenda o Uspavanoj Dolini


Kapija na ulazu u groblje u Uspavanoj Dolini gdje je sahranjen pisac Vašington Irving
Kapija na ulazu u groblje u Uspavanoj Dolini gdje je sahranjen pisac Vašington Irving

U Sjedinjenim Državama u nedelju, 31. oktobra, slavi se praznik ”Noć veštica”. Najbolji deo proslave, osim konzumiranja slatkiša, je gledanje horor filmova ili čitanje klasičnih horor priča. U saveznoj državi Njujork, budućnost jedne zajednice izgrađena je oko čuvene bajke o bezglavom konjaniku, “Legenda o Uspavanoj Dolini”, pisca Vašingtona Irvinga.

Na prvi pogled, uspavani, ali lijepi kutak države Njujork, oko 50 kilometara sjeverno od Menhetna, liči na prosječno američko predgrađe. Ako međutim pogledate malo pažljivije, gotovo svugdje ćete primjetiti sablasna, ali legendarna obeležja popularne američke priče.

"Bezglavi konjanik je, očigledno, naše glavno obilježje”, kaže Entoni Gjaćo, administrator mesta Uspavana Dolina.

Uspavana Dolina je istoimeni grad iz čuvene priče Vašingtona Irvinga o učitelju Ikabodu Krejnu koji je nestao iz grada nakon što ga je progonio bezglavi konjanik.

"Vašington Irving je stvarno bio ovdje i napisao priču o ovom području. Pokušavamo da to prenesemo i dovedemo ljude u selo”, ističe Gjaćo.

I dalje se nagađa da li je konjanik bio duh palog vojnika ili prerušeni romantični suparnik. Ono što je sigurno jeste da ovaj grad nije gubio vrijeme, kada je riječ o ostvarivanju profita na sablasnom nasljeđu.

Statua bezglavog konjanika
Statua bezglavog konjanika

"Riječ je o klasičnoj, legendarnoj priči iz “Noći vještica”. Sve se događa u ovom mjestu, tako da veliki broj ljudi voli da dolazi i posjećuje lokacije gdje se sve to u stvari dogodilo”, ističe Rob Švajcer, direktor za odnose sa javnošću.

Ovo područje, ranije poznato kao Nort Teritaun, preimenovano je Uspavanu Dolinu 1996, kako bi se podstakao turizam nakon što su zatvaranjem fabrike Dženeral Motorsa izgubljeni poslovi i zarada. Praznik “Noć vještica” u međuvremenu je postao glavni izvor prihoda .

"”Noć vještica” je pored Božića, najveći praznik kada je riječ o potrošnji i interesovanje za njega sve više raste", naglašava Gjaćo.

Bez obzira da li je riječ o obilasku groblja, ukletim seilma, izložbi četiri hiljade pojedinačno izrezbarenih bundeva ili dramatičnom čitanju Irvingove priče, ovaj grad sa deset hiljada stanovnika daje sve od sebe u ovo doba godine.

"Prošle godine smo imali par koji je zahtijevao da se vjenča na “Noć vještica” i to na groblju”, kaže Entoni Gjaćo.

"Imamo ludake koji žele da prenoće na groblju. Osobe koje se bave paranormalnim aktivnostima takođe žele da provedu noć ovdje”, kaže Dejv Logan, predsjednik odbora lokalnog groblja.

Oni koji žele da provedu praznik u ovom gradiću otkriće i neke interesatne istorijske podatke. Vjeruje se da su likovi u priči zasnovani na stanovnicima ovog grada, dok je Irving sahranjen na lokalnom groblju. Legenda o Uspavanoj Dolini poslužila je kao inspiracija za crtaće, filmove i čak poštanske markice.

Čuvena priča takođe je podstakla ekonomski rast i promijenila identit ovog mjesta. I sve to zarad dobre zabave tokom proslave “Noći vještica".

"Slično Salemu u Masačusetsu, Uspavana Dolina je dio nasleđa praznika “Noć vještica” u Americi zaključuje Rob Švajcer.

XS
SM
MD
LG