Linkovi

Amerikanci i Nemac dobitnici Nobela za medicinu


Objavljivanje imena ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za medicinu, u Karolinska institutu, u Stokholmu
Objavljivanje imena ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za medicinu, u Karolinska institutu, u Stokholmu

Amerikanci Džejms Rotman i Rendi Šekman, kao i Nemac Tomas Sudhof, nagrađeni su za istraživanja o tome kako ćelija organizuje svoj transportni sistem.

Ovogodišnju Nobelovu nagradu za dostignuća na polju medicine podeliće dva američka i jedan nemački naučnik koji svi rade na američkim univerzitetima.

Amerikanci Džejms Rotman i Rendi Šekman, kao i Nemac Tomas Sudhof, nagrađeni su za istraživanja o tome kako ćelija organizuje svoj transportni sistem. Imena dobitnika nagrade objavljena su danas, u Stokholmu.

Rotman je šef odeljenja za proučavanje biologije ćelije na univerzitetu Jejl. Šekman je profesor na odeljenju za molekularnu i ćelijsku biologiju na Univerzitetu države Kalifornije, u Berkliju. On je istovremeno istraživač na Medicinskom institutu Hauard Hjuz.

Sudhof je takođe istraživač na institutu Hauard Hjuz i profesor je molekilarne i celularne fiziologije na univerzitetu Stenford.

Nobelove nagrade za dostignuća u nauci i književnosti, kao i nagrada za mir, dodeljuju se od 1901. godine, na osnovu testamenta koji je ostavio biznismen i pronalazač dinamita, Alfred Nobel.
XS
SM
MD
LG