Linkovi

Horor cene za Noć veštica drugu godinu zaredom


Slatkiši za Noć veštica, Njujork, 27. oktobar, 2023. (Foto: AP/Peter Morgan)
Slatkiši za Noć veštica, Njujork, 27. oktobar, 2023. (Foto: AP/Peter Morgan)

Plaše vas visoke cene slatkiša za Noć veštica? Nema mnogo predaha na vidiku.

Već drugu godinu za redom, američki kupci vide dvocifrenu inflaciju na rafovima za slatkiše. Cene slatkiša i žvakaćih guma povećale su se u proseku za 13 odsto ovog meseca u poređenju sa prošlim oktobrom, što je dvostruko više od 6 odsto povećanja svih cena namirnica, navodi Dejtasembli, pretraživač za maloprodajne cene. To je dodatak na već povećane cene slatkiša i žvaka u oktobru 2022, od 14 procenata.

"Cena slatkiša je postala nečuvena“, kaže Džesika Veders, vlasnica malog preduzeća u Šilou, u saveznoj državi Ilinois. "Nema smisla da potrošim 100 dolara na slatkiše."

Veders kaže da obično kupuje mnogo slatkiša za maškare i okupljanja u školi i crkvi. Ali ove godine, kupila je samo dve kese i planira da ugasi svetlo na verandi za Noć veštica kada joj ponestane slatkiša koje daje deci.

Drugi potrošači menjaju kupovne navike. Brojač, kompanija za istraživanje tržišta, saopštila je da njena istraživanja pokazuju da oko trećine američkih potrošača planira da ove godine kupi slatkiše do ograničene sume ili od manje poznatih brendova.

Vremenski uslovi su glavni krivac za veće cene. Cene kakaa su najviše u 44 godine, nakon što je jaka kiša u Zapadnoj Africi ograničila proizvodnju u sezoni koja je počela prošle jeseni. Sada, El Ninjo uslovi čine region sušnijim i verovatno će tako ostati do proleća.

"Možda neće biti smanjenja cena, barem do prve polovine 2024. godine“, kaže Den Sadler, direktor za istraživanje tržišta kompanije Cirkana.

Keli Gauhari, analitičar istraživanja u poljoprivrednoj analitičkoj kompaniji Gro Intelidžens, kaže da Obala Slonovače, koja proizvodi oko 40 odsto svetskog kakaa, već pokazuje znake jedne od svojih najgorih suša od 2003.

U međuvremenu, globalne cene šećera su na najvišim nivou tokom 12 godina, ističe Gauhari. Indija, drugi po veličini svetski proizvođač šećera posle Brazila, nedavno je zabranila izvoz šećera po prvi put u sedam godina nakon što je monsunska kiša oštetila predstojeću žetvu. Proizvodnja pada i na Tajlandu.

Ti troškovi, u kombinaciji sa povećanjem cene radne snage, pakovanja i sastojaka kao što je kikiriki, povećavaju cene za sve vrste slatkiša.

Prodavnica jeftinije hrane Aldi reklamira pakovanje čokoladica Mars od 250 komada, koje uključuje čokoladice Mlečni put, Tviks i Snikers, za gotovo 25 dolara. Pre dve godine, isti paket je koštao 19 dolara 54 centa.

Kompanija Herši, koja je podigla svoje cene za 7 odsto ili više u poslednjih sedam kvartala, priznala je ove nedelje da veće cene značajno utiču na potražnju. U periodu od jula do septembra Heršijeva prodaja slatkiša opala je za 1 odsto.

"Znamo da su cena i pristupačnost i dalje najvažnije za potrošače, s obzirom da su budžeti opterećeni“, izjavila je u četvrtak predsednica Heršija i generalna direktorka Mišel Bak tokom razgovora sa investitorima.

Bak je rekla da Herši pokušava da zadovolji potrebe potrošača ponudom u jeftinijim prodavnicama i veličinama pakovanja po različitim cenama.

XS
SM
MD
LG