Linkovi

Njujorški policajac optužen za špijuniranje u korist Kine


Arhiva - Policajci patroliraju Ist river parkom, tokom pandemije koronavirusa, u Njujorku, 2. maja 2020.
Arhiva - Policajci patroliraju Ist river parkom, tokom pandemije koronavirusa, u Njujorku, 2. maja 2020.

Vlasti SAD optužile su Tibetanca, koji radi kao policajac u Njujorku, za špijunažu stavljajući mu na teret prikupljanje informacija o tibetanskoj zajednici u gradu u korist kineske vlade.

Policajca, koji radi u stanici u Kvinsu, usmeravali su zaposleni u kineskom konzukatu u Njujorku, tvrdi se u optužnici objavljenoj u ponedeljak.

Preko svojih kontakata u tibetanskoj zajednici, 33 godine star muškarac prikupljao je informacije između 2018. i 2020. o aktivnostima zajednice, kao i identifikovao potencijalne izvore informacija.

Prema optiužnici, čovek, koji je takođe i oficir u rezervi Vojske SAD, dozvoljavao je zaposlenima u kineskom konzulatu da prisustvuju događajima koje je organizovala Policija Njujorka.

Kineske vlasti navodno su mu platile na desetine hiljada dolara za njegovu službu.

Oficir je optužen po četiri tačke, uključujući i prijavljivanje u službu strane zemlje na teritoriji SAD, lažno predstavljanje i ometanje rada javne službe.

On je izveden pred sudiju u ponedeljak i odveden u pritvor, rekao je portparol bruklinskog federalnog tužioca za AFP.

Prema tvrdnjama Policije Njujorka, policajac je suspendovan bez nadoknade.

Rođen u Kini, njemu je svojevremeno odobren politički azil u SAD zbog tvrdnji da su ga kineske vlasti mučile zbog njegovog tibetanskog porekla.

Istraga je otkrila, međutim, da su oba njegova roditelja bili članovi Komunističke partije Kine.

"Ako sud to potvrdi, 'špijunska operacija' pokazuje da se kineska komunistička partija bavi zloćudnim operacijama suzbijanja nezadovoljstva, ne samo na Tibetu... već i na bilo kom mestu na svetu", saopštila je Međunarodna kampanja za Tibet,

Nakon što je dozvolio Tibetu da autonomno funkcioniše od 1912-1950, Peking je ponovo preuzeo kontrolu nad teritorijom 1951. Tibetanski duhovni vođa, Dalaj Lama, živi u egzilu od 1959.

XS
SM
MD
LG