Linkovi

Kina zamrzava obnavljanje viza za novinare medija iz SAD


Čovek stoji u blizini zatovrene radnje koja nudi usluge za apliciranje za vize, ispred Konzulata SAD u Čengdu, u jugozapadnoj kineskoj pokrajini Sečuan, 25. jula 2020.

Kineske vlasti obustavile su obnavljanje akreditacija za strane novinare koji rade za medije iz SAD u Kini, što je poslednji potez u nastavku vrtloga "milo za drago" u odnosima Pekinga i Vašingtona, usred ekonomskih i diplomatskih sukoba.

Novinari koji su nedavno aplicirali za obnavljanje svojih novinarskih akreditacija, koje inače važe čitavu godinu, dobili su umesto njih privremene akreditacije i nove vize, koje važe samo dva meseca.

CNN je potvrdio da je jedan od njihovih dopisnika, Amerikanac Dejvid Kalver, među novinarima koji su pogođeni odlukom Kine.

Njujork tajms je objavio da su pored CNN-ovog drugi novinari odmah pogođeni potezom dopisnici Vol strit žurnala i Geti imidžiz, platforme koja obezbeđuje digitalne fotografije za medije širom sveta.

Tajms piše da je saznao od jednog novinara da kineske včasti kažu da, ukoliko Trampova administracija odluči da izbaci kineske novinare koji su sada pod novim regulacijama za vize koje je uveo Stejt dipartment i Sekretarijat za unutrašnje poslove u maju, Peking preduzeti recipročne poteze.

Portparolka Stejt dipartmenta Morgan Ortagaus izdala je saopštenje u kome se kaže da su SAD "naravno uznemirene da će ove predložene aktivnosti NRK pogoršati uslove za izveštavanje u Kini", upotrebljavajući skraćenicu za puno ime Narodne Republike Kine.

Nesuglasice su počele u martu, kada je Peking izbacio nekoliko novinara koji su izveštavali za Njujork tajms, Vašington post i Vol strit žurnal, nakon što je Trampova administracija ograničila broj Kineza kojima je dozvoljeno da rade u pet državnih medija koji operišu u Sjedinjenim Državama na 100.

Trampova administacija zatim je objavila u maju da svi kineski novinari dobijaju samo 90-odnevne radne vize, što je suprotno otvorenim vizama sa jednim ulaskom koje su ranije bile odobravane.

XS
SM
MD
LG