Linkovi

Američki misionari oteti na Haitiju


Ambasada SAD na Haitiju se nije oglasila
Ambasada SAD na Haitiju se nije oglasila

Članovi bande na Haitiju kidnapovali su 17 hrišćanskih misionara, 16 Amerikanaca i jednog kanadskog državljanina, uključujući i njihovu decu, prenela je agencija Asošijeted pres pozivajući se audio poruku koju je jedna verska organizacija iz Ohaja, direktno upoznata sa incidentom, poslala raznim verskim misijama.

Prema poruci, otmica se dogodila u Port o Prensu kada su misionari odlazili jednog od sirotišta, što je prethodno preneo i dnevnik Njujork Tajms pozivajući se na obaveštajne izvore. Kidnapovani su iz autobusa kojim su krenuli na aerodrom.

Dženifer Viu, portparolka Stejt departmenta, saopštila je da Stejt prikuplja informacije o slučaju.

"Dobrobit i bezbednost američkih državljana su među najvećim prioritetima Stejt departmenta", naveo je drugi neimenovani portparol američke vlade.

U međuvremenu, neimenovani visoki američki zvaničnik saopštio je da su Sjedinjene Države u kontaktu sa vlastima na Haitiju da pokušaju da reše slučaj, prenosi AP.

"Moramo da ih pronađemo i utvrdimo da li su mogući pregovori bez plaćanja otkupnine. Ili da uradimo sve što je potrebno, vojno ili policijski", rekao je kongresmen Adam Kinzinger, republikanski član Spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma.

Portparol policije Haitija je takođe rekao da se slučaj istražuje.

Haiti ima jednu od najvećih stopa otmica na svetu, a bande koriste haotičnu političku situaciju kako bi kidnapovale ljude i tražile velike otkupe.

Od ubistva predsednika Žovanela Moiza u julu, rivalske grupe se bore za kontrolu nad zemljom, a nasilje i ubistva su u porastu.

Siromaštvo i haotičnu političku situaciju dodatno je pogoršao zemljotres u avgustu kojem je poginulo više od 2.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG