Linkovi

Haiti posle zemljotresa: Deca nemaju šta da jedu


Dete povređeno u zemljotresu magnitude 7,2
Dete povređeno u zemljotresu magnitude 7,2

Mnogi koji su preživeli zemljotres na Haitiju, u kojem je stradalo više od 2.200 ljudi, sada strahuju za budućnost svoje dece i da li će moći da im priušte osnovne stvari. Procenjuje se da je trenutno ugroženo više od pola miliona maloletnika.

Zemljotres magnitude 7,2 uništio je infrastrukturu, puteve, oko 130.000 kuća, a stanovnici najsiromašnije zemlje na zapadnoj hemisferi žive u neizvesnosti.

U trenutku kada se zemljotres dogodio, Lavli Žan, bila je u bolnici u Le Kajeu sa svojom bebom od tri dana, koja se lečila od infekcije. Le Kaje je mesto koje je najžešće pogođeno zemljotresom, a u trenutku potresa Žan je pozvala muža da uzme dete i da pobegnu iz bolnice.

"Zemlja se tresla, ja sam plakala i bila prestravljena", rekla je 24-godišnjakinja. I muž i beba su preživeli, a kuća im je uništena.

Ali, problemi za ovu porodicu, koja živi od poljoprivrede, su tek počeli.

Njhovo selo je bilo zatrpano klizištem, a potom su pale i jake kiše koje je uzrokovala tropska oluja Grejs. Zasadi kropmpira i juke su potpuno propali, što znači da je ova porodica ostana maltene bez hrane. Više od deset drugih porodica reklo je Rojtersu da strahuje za budućnost iz istih razloga.

Stanovnici Haitija žive u šatorima nakon što su im uništene kuće
Stanovnici Haitija žive u šatorima nakon što su im uništene kuće

UNHCR procenjuje da je više od pola miliona dece ugroženo posledicama zemljotresa u kojem je povređeno više od 12.000 ljudi, a 344 se i dalje vodi kao nestalo.

Oporavak posle zemljotresa u mnogome su otežale poplave i oštećeni putevi, zbog čega rastu tenzije u najpogođenijim područjima. Proteklih dana su se dogodile pljačke kamiona sa humanitarnom pomoći.

Na jugu Haitija stotine poljoprivrednika živi u šatorima jer su im kuće srušene, a njive uništene.

Zalihe vode i hrane su ograničene, a deca su gladna i bolesna, rekla je Evelija Mišel, majka petoro dece. Imaju groznicu, infekcije i osip.

"Nemamo vodu da ih okupamo, da budu čisti", kaže Mišel.

Ona kaže da su njena starija deca samostalno otišla u drugo selo da traže hranu.

"Nisu me ni pitali da li smeju da idu. Jednostavno su otišli jer su gladni".

XS
SM
MD
LG