Linkovi

Srpske vlasti uskratile boravak još jednom Rusu zbog “bezbednosnih smetnji”


Jevgenij Iržanski, organizator i promoter koncerata ruskih muzičara kome su srpske vlasti uskratile boravak u Beogradu (foto: screenshot)
Jevgenij Iržanski, organizator i promoter koncerata ruskih muzičara kome su srpske vlasti uskratile boravak u Beogradu (foto: screenshot)

Jevgeniju Iržanskom, organizatoru i promoteru koncerata ruskih muzičara u Beogradu srpske vlasti uskratile su boravak u Srbiji i u rešenju koje mu je izdato 28. avgusta naređeno mu je da u roku od sedam dana napusti Srbiju.

Uprava za strance je obaveštena da se organ nadležan za zaštitu bezbednosti Republike Srbije izjasnio da postoje bezbednosne smetnje za boravak imenovanog u Republici Srbiji”, ističe se u rešenju koje je izdao zamenik načelnika Uprave za strance.

Posle Petra Nikitina i Vladimira Volohonskog Iržanski je još jedan Rus kome su vlasti u Srbiji uskratile pravo boravka.

Jevgenij je došao u Srbiju nakon ruske agresije na Ukrajinu, tada je dobio dozvolu boravka na godinu dana, koju je proletos obnovio i odobren mu je boravak još godinu dana. Međutim, ovom poslednjom odlukom Jevgeniju i njegovoj supruzi Elizabeti je izrečena i zabrana ulaska u Srbiju godinu dana.

U izjavi za Glas Amerike Iržanski kaže da je šokiran ovom odlukom srpskih vlasti, da mu nije jasno zbog čega mu je uskraćen boravak u Srbiji i da nema objašnjenja kakva je on pretnja za bezbednost Srbije.

On se bavio organizacijom koncerata ruskih muzičara u beogradskom Domu omladine, Centru za kulturu “Vlada Divljan” i MTS dvorani, a po oceni Petra Nikitina iz Ruskog demokratskog društva upravo to može biti razlog za proterivanje Iržanskog:

Pravi razlog ostaje nepoznat, ali pretpostavljamo da se sastoji u želji dela srpske vlasti, a konkretno rukovodstva BIA, da se koncerti moderne ruske muzike u Beogradu prekinu jer većina muzičara koji dolaze otvoreno oponiraju Putinovoj diktaturi u Rusiji i ratnoj agresiji na Ukrajinu”, ističe Nikitin i dodaje:

Moja pretpostavka je da je u nekom trenutku Vulin, Vučić ili neko drugi u srpskoj vlasti dobio poziv iz Moskve i rekli da se njima ne sviđa sva ta koncertna aktivnost u Beogradu. Hajde prekinite to”.

Zbog svega Jevgenij Iržanski je zajedno sa svojim advokatom Markom Štambukom podneo žalbu na ovo rešenje. Iako u se samom rešenju navodi da žalba na odlaže izvršenje, on računa da bi na taj način mogao da produži boravak još za dva-tri meseca u Srbiji.

Ukoliko budem morao da napustim Srbiju otići ću u Crnu Goru ili Bosnu i Hercegovinu. Mada mi se jako dopada u Beogradu, zavoleo sam ljude i nisam bio planirao da bilo gde idem odavde”, kaže Iržanski za Glas Amerike i dodaje da je pre dva meseca bio pozvan na informativni razgovor i da su ga trojica inspektora u civilu ispitivali o svemu i svačemu:

Proveo sam oko dva sata i pitali su me brojna pitanja. Od toga gde sam odrastao, šta radim ovde, šta sam radio ranije u Rusiji, gde su mi roditelji, koga podržavam – Putina ili Navalnog, da li znam Petra Nikitina iz Ruskog demokratskog društva, kada smo poslednji puta razgovarali, da li imam njegov broj. Pokazali su mi brojne slike ljudi koje ja ne znam i pitali me da li ih poznajem ili ne. Da li imam veze sa Ruskim domom, da li sam povezan sa ruskom ambasadom”, rekao je Iržanski u izjavi za Glas Amerike.

Na kraju, Nikitin kaže i da se na ovaj način šalje poruka i drugim Rusima koji su došli Srbiju nakon agresije na Ukrajinu:

Ćutite, nemojte da se bunite protiv Putina, ili brišite odavde – to je poruka koja se šalje”, ističe Nikitin u izjavi za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG