Linkovi

Nikšić: Radnici Željezare štrajkuju na krovu fabrike, neki prijete da će skočiti


Radnici nikšićke Željezare u štrajku na krovu zgrade (Foto: RTCG)
Radnici nikšićke Željezare u štrajku na krovu zgrade (Foto: RTCG)

Oko 100 radnika nikšićke Željezare, koji skoro dva mjeseca protestuju u krugu fabrike, u petak su stupili u štrajk glađu i popeli se na krov fabrike, prijeteći da će skočiti ako se ne riješi situacija u Željezari, saopštili su predstavnici radnika.

Radnici Željezare stupili su u štrajk glađu nakon što im je na sastanku sa ministrom ekonomskog razvoja i turizma Goranom Đurovićem saopšteno da Evropska komisija traži studiju izvodljivosti za pet miliona eura, pomoću kojih bi država kupila udio u fabrici, a koja bi, prema njihovim procjenama trajala i do pola godine.

"Radnici su se popeli na krov Željezare, a neki prijete i skakanjem sa krova", rekao je portal RTCG Ivan Vujović, predstavnik radnika Željezare.

On je rekao da ih je, po izlasku na krov, kontaktirao ministar Đurović i rekao im da ovo nije rješenje, te da će sjutra pokušati da napravi sastanak sa svima uključenim u rješavanje situacije u Željezari Nikšić.

RTCG je javila da su radnici, koji uzvikuju “prevara” i “lopovi”, tražili hitan dolazak premijera Dritana Abazovića, najavljujući radikalizaciju protesta.

Vujović je ranije rekao novinarima da radnici traže hitan dolazak premijera da im, kako je rekao, kaže da li ova fabrika treba Nikšiću i državi ili ne, a ne da se sa nama bukvalno igraju dva mjeseca I da nam danas kažu da država ne može tek tako da uđe u fabriku.

Vijesti podsjećaju da je Željezaru, trenutno u vlasništvu turskog Toščelika, želio da kupi nikšićki biznismen Miodrag Davidović, koji je pristao da plati 15 od traženih 20 miliona eura, dok bi država učestvovala sa preostalih pet miliona.

“Međutim, to je sada zaustavljeno dok se ne dobije mišljenje Evropske komisije”, rekao je Vujović.

Prema pisanju istog portala, premijer Abazović uputio se iz Rožaja prema Nikšiću kako bi razgovarao sa radnicima koji su najavili da će, u suprotnom, noć provesti na krovu fabrike.

XS
SM
MD
LG