Linkovi

Kako su se Tejlor Svift i Trevis Kelsi našli u središtu političkih teorija zavere?


Trevis Kelsi i Tejlor Svift posle plasmana Čifsa u finale Superboula (Foto: AP Photo/Julio Cortez)
Trevis Kelsi i Tejlor Svift posle plasmana Čifsa u finale Superboula (Foto: AP Photo/Julio Cortez)

Nova ljubavna priča u kojoj se pojavljuju muzička superzvezda Tejlor Svift i as NFL tima Kanzas Siti Čifsa Trevis Kelsi neočekivano se našla u svetu političkih teorija zavere ove nedelje nakon što je tim napredovao do Superboula.

Bezbroj neosnovanih glasina pojavilo se na društvenim mrežama - od tvrdnji da je Svift imala ulogu u psihološkim operacijama Pentagona do ideje da su njen partner, dvostruki osvajač Superboula, i ona ključni faktor u tajnoj zaveri da se pomogne predsedniku Džou Bajdenu da bude ponovo izabran 2024.

Druga teorija glasi da je uspeh Čifsa namešten kao deo plana za utakmicu 11. februara u Las Vegasu.

Političke i medijske ličnosti na desnici, uključujući bivšeg republikanskog predsedničkog kandidata Viveka Ramasvamija, političku aktivistkinju Loru Lumer i voditeljku televizijske mreže One America Alison Stajnberg, dodatno su doprinele širenju ovakvih teorija.

Tvrdnje su smešne i možda odražavaju strah na desnici da bi neko toliko poznat i popularan kao Svift, čija je Eras turneja premašila granicu od milijardu dolara, zaista mogla da utiče na predsedničku trku ako bi pozvala svoju “armiju” obožavalaca da glasaju za jednog kandidata.

Tejlor Svift navija na utakmici Baltimor - Kanzas Siti (Foto: AP Photo/Nick Wass)
Tejlor Svift navija na utakmici Baltimor - Kanzas Siti (Foto: AP Photo/Nick Wass)

Pop kultura i politika su odavno isprepletane. Industrija zabave bila je veliki izvor političkog kapitala. I kandidati često pokušavaju da se oslone na zvezde kako bi dodali sopstvenu privlačnost.

Mogućnost takvog uticaja je manje poznata. U slučaju Svift, postoji neki dokaz da ona može u najmanju ruku da generiše veću registraciju birača.

U septembru je Svift objavila kratku poruku na Instagram nalogu u kojoj je ohrabrila svojih 272 miliona pratilaca da se registruju za glasanje. Objava je dovela do više od 35.000 registracija na neprofitnoj organizaciji Vote.org.

Ogromna baza obožavatelja daje Svift moćan glas. Jedna od anketa sprovedena oktobra 2023. pokazala je da se oko šest od 10 odraslih Amerikanaca smatra barem povremenim obožavateljima pevačice, a osam odsto je reklo da su veliki obožavaoci. Anketa je takođe pokazala da je osam od 10 odraslih Amerikanaca čulo za njenu vezu sa Kelsijem. Većina onih koji su upoznati sa tim smatrala je da se radi o stvarnoj vezi, a ne reklamnom triku.

"Poštovaoci pop kulture se identifikuju sa ovim stvarima, obraćaju pažnju na to. I to je ono što sada pokreće politiku. To su pažnja i identitet", rekao je Džoel Penei, vanredni profesor na Monkler Stejt univerzitetu čije istraživanje uključuje ukrštanje politike i pop kulture.

Zaista, neverovatna kampanja Donalda Trampa za predsedničku funkciju 2016. bila je delimično zasnovana na popularnosti koju je stekao kao zvezda rijaliti programa.

Ali, lažne tvrdnje o Svift su tako ekstremne prirode da će testirati granice moći teorija zavere. Nedavnu poplavu objava usmerenih na Svift, profesor Peni vidi kao pokušaj da se diskreditacijom preventivno otupi njen uticaj.

On kaže da bi uticaj Svift mogao da se pokaže kao izuzetno jak, posebno ako ona javno podrži Bajdena, kao što je to učinila u trci 2020.

Napadi na Svift bi takođe mogli da podstaknu mlade glasače koji žele da se okupe oko nje i da je podrže.

„Mladi ljudi vode svoje političke bitke kroz jezik koji je izvučen iz pop kulture“, rekao je Henri Dženkins, profesor na Univerzitetu Južne Kalifornije koji takođe proučava politiku i pop kulturu. "To je ono što ih povezuje. To je ono čime su angažovani."

I Svift i Kelsi javno su govorili o politici i drugim pitanjima koja su ih dovela u sukob sa krajnjom desnicom.

Svift je prekinula dugogodišnje odbijanje da razgovara o političkim stavovima 2018, kada je objavila na Instagramu da će na izborima za senat glasati za demokratske kandidate iz Tenesija Fila Bredesena i Džima Kupera.

Ona se takođe sukobila sa Maršom Blekburn, republikanskom kandidatkinjom, zbog njenog protivljenja određenim pravima LGBTQ+ zajednice i glasanju protiv ponovnog odobrenja Zakona o borbi protiv nasilja nad ženama 2013.

Blekburn je pobedila na izborima za Senat.

Kamere i fotoaparati su bili usmereni na Svift i Kelsija posle plasmana Čifsa u Superboul (Foto: AP/Julio Cortez)
Kamere i fotoaparati su bili usmereni na Svift i Kelsija posle plasmana Čifsa u Superboul (Foto: AP/Julio Cortez)

Svift je 2020. podržala Bajdena i potpredsednicu Kamalu Haris u intervjuu za V Magazin, napominjući da „veruje da pod njihovim vođstvom Amerika ima šansu da započne proces lečenja koji joj je tako očajnički potreban“.

Kelsi se u septembru suočio sa kritikama zbog pojavljivanja u reklami koja promoviše duplu dozu vakcine protiv gripa i kovida-19, prema preporukama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Reklama je bila deo partnerstva sa Fajzerom, farmaceutskom kompanijom koja je razvila vakcinu kao odgovor na pandemiju i od tada je postala uobičajena oznaka za protivnike imunizacije i pristalice teorija zavere.

Ličnosti iz pop kulture i industrija koja ih okružuje bili su upleteni u političke kampanje mnogo pre Svift i Kelsija. Bivši predsednik Bil Klinton prvi put se pojavio na televiziji MTV tokom kampanje 1992. dok je još bio guverner Arkanzasa.

Velike zvezde, među kojima Džoni Keš, Meri Tajler Mur i Vili Nelson, podržale su bivšeg predsednika Džimija Kartera pre više od 40 godina kada se drugi put kandidovao za Belu kuću. Ronald Regan je počeo da se bavi politikom nakon glumačke karijere.

„Postavlja se pitanje da li ove stvari funkcionišu u pop kulturi? Apsolutno da “, rekao je Peni. "Funkcionišu. I istorija je to pokazala", zaključio je vanredni profesor na američkom Monkler Stejt univerzitetu.

XS
SM
MD
LG