Linkovi

Počinje Superboul "ludnica": Cene karata za meč u Las Vegasu dostigle rekordni nivo


Patrik Mahoms, kvoterberk Kanzas Siti Čifsa posle trijumfa nad Baltimor Rejvensima u finalu AFC konferencije (Foto: AP/Nick Wass)
Patrik Mahoms, kvoterberk Kanzas Siti Čifsa posle trijumfa nad Baltimor Rejvensima u finalu AFC konferencije (Foto: AP/Nick Wass)

Ulaznice za Superboul na sekundarnom tržištu početkom ove nedelje dostigli su najveću cenu u istoriji najvažnije utakmice američkog fudbala, što pokazuje kolika su iščekivanja od spektakla u Las Vegasu gde će sastati branioci titule šampiona NFL-a i verovatno najpopularnija ekipe na Zapadu.

A pored Kanzas Siti Čifsa i San Francisko Fortinajnersa, oni koji se domognu ulaznica za Superboul 11. februara, možda će biti u prilici da vide pop zvezdu Tejlor Svift.

Prosečna cena na sajtu TikPik bila je 9.815 dolara u ponedeljak, 29. januara. To je skoro duplo više od konačne prosečne cene za prošlogodišnji Superboul koja je iznosila 5.795 dolara, a tada su snage u Glendejlu, u saveznoj državi Arizoni, odmerili Čifsi i Filadelfija Iglsi.

Prethodna maksimalna cena pojedinačne karte u ovom vidu prodaje iznosila je 7.046 dolara za utakmicu 2021. u Tampi, na Floridi. Zanimljivo, i tada je jedan od aktera bila ekipa Kanzas Siti Čifsa, a protivnik su joj bili Tampa Bej Bakanirsi.

Brok Pardi, kvoterberk San Francisko Najnersa posle pobede nad Detroit Lajonsima u u finalu NFC konferencije(Foto: AP/Godofredo A. Vasquez)
Brok Pardi, kvoterberk San Francisko Najnersa posle pobede nad Detroit Lajonsima u u finalu NFC konferencije(Foto: AP/Godofredo A. Vasquez)

Za tu priliku, a zbog pandemijskih mera, organizatori su otvorili samo 33 odsto kapaciteta stadiona, što je povećalo potražnju za ulaznicama.

Najviše cena karte na TikPiku, ako se gleda predpandemijski period, iznosila je 6.370 dolara za Superboul odigran 2020. u Majami Gardensu na Floridi. Tada su za trofej, kao i ove godine, igrali Čifsi i Najnersi.

Najjeftinija karta na TikPiku za ovogodišnju Superboul bila je 8.188 dolara u ponedeljak, u odnosu na 5.997 dolara u ovom trenutku prošle godine.

„Lokacija uvek utiče na potražnju za Superboulom, ali Vegas stvari podiže na sasvim drugi nivo“, rekao je jedan od izvršnih direktora Tikpika Bret Goldberg u izjavi za agenciju Asošijeted pres. „To je ionako svetska prestonica zabave i mogla bi da postane svetska prestonica sporta posle Superboula”.

„S obzirom da su oba tima imala najmanje jedan nastup na Superboulu u proteklih pet godina, obično bismo očekivali da će navijači biti malo umorni, što će dovodi do pada cena. Umesto toga, vidimo da je potražnja dostigla rekordne vrednosti. To je zato što navijači žele da dožive da njihov tim osvoji Super Boul u Vegasu."

Kanzas Sitiju je ovo četvrti plasman u Superboul u poslednjih pet godina (Foto: AP/Matt Slocum)
Kanzas Sitiju je ovo četvrti plasman u Superboul u poslednjih pet godina (Foto: AP/Matt Slocum)

Stabhab je imao sličnu potražnju sa prosečnom cenom karata od 9.300 dolara u ponedeljak, iako je to zaostajalo za SuperBoulom od pre dve godine. Prosek je tada u isto vreme bio 9.797 dolara za utakmicu u Inglvudu u Kaliforniji, kada su se domaći Los Anđeles Rems spremali da igraju sa Sinsinati Bengalsima.

Najjeftinija karta na Stabhabu za ovogodišnji meč igru bila je 6.500 dolara.

Prodaja na toj veb stranici je 90 odsto veća nego prošle godine u ovo vreme i 147 odsto veća u odnosu na prethodni Superboul okršaj Kanzas Sitija i San Franciska 2020.

Pogodna lokacija za fanove Najnersa pomaže u povećanju potražnje, a stanovnici Kalifornije čine 26 odsto kupaca karata na Stabhabu. To je više od ukupnog broja karata prodatih onima stanovnicima Nevade (osam odsto), Kanzasa ili Misurija (sedam odsto).

„Kao što je bilo za pretpostaviti, prvi Superboul u Vegasu beleži velike brojke - prodaja je skoro udvostručena u odnostu na isto vreme prošle godine, a rana potražnja je daleko nadmašila poslednji put kada su se Kanzas Siti i San Francisko sastali u Majamiju“, rekao je Adam Budeli, portparol Stabhaba u saopštenju. .

XS
SM
MD
LG