Linkovi

Neuspešno lansiranje rakete od 3D štampanih delova


Gledaoci u parku Džeti u Kejp Kanaveralu, na Floridi, posmatraju lansiranje rakete Teran kompanije Realtiviti Spejs, 22. mart, 2023. (Foto:AP/Craig Bailey)
Gledaoci u parku Džeti u Kejp Kanaveralu, na Floridi, posmatraju lansiranje rakete Teran kompanije Realtiviti Spejs, 22. mart, 2023. (Foto:AP/Craig Bailey)

Raketa napravljena skoro u potpunosti od 3D štampanih delova i lansirana u sredu uveče poletela je uz pompu ali je pala posle tri minuta leta, daleko od orbite.

Na probnom letu kompanije Relativiti Spejs nije bilo ničega osim prvog kompanijinog metalnog 3D modela, napravljenog pre šest godina.

Startap kompanija je htela da pošalje suvenir u 200 kilometara udaljenu orbitu na nekoliko dana, pre nego što ga obori kroz atmosferu, gde bi izgorio zajedno sa gornjim delom rakete.

Kako se ispostavilo, prvi deo rakete je obavio svoj posao posle uzletanja sa stanice svemirskih snaga Kejp Kanaveral i odvojio se po planu. Ali gornji deo se zapalio i zatim ugasio, nakon čega je pao u Atlantik.

To je bio treći pokušaj lansiranja sa nekadašnje lokacije za ispaljivanje vojnih raketa. Relativiti Spejs je ranije ovog meseca bio na pola sekunde od poletanja, gde su se motori pokrenuli, ali i naglo ugasili pre lansiranja.

Iako se gornji deo pokvario i misija nije stigla do orbite "prva lansiranja su uvek uzbudljiva i današnji let nije bio izuzetak“, izjavio je komentator lansiranja Relativiti Spejsa, Arva Tizani Keli posle lansiranja u sredu.

Većina rakete od 33 metra, uključujući njene motore, došla je iz velikih 3D štampača kompanije u Long Biču, u Kaliforniji.

Iz kompanije Relativiti Spejs su naveli da trodimenzionalni metalni delovi čine 85 odsto rakete, po imenu Teran. Veće verzije rakete će imati još više takvih delova i takođe će biti upotrebljive za više letova.

Druge svemirske kompanije takođe se oslanjaju na 3D štampanje, ali takvi delovi čine samo mali deo njihovih raketa.

Relativiti Spejs je 2015. godine osnovao par mladih avio inženjera, a u međuvremenu je kompanija privukla je pažnju investitora.

XS
SM
MD
LG