Linkovi

Neredi na Trampovom mitingu u Kaliforniji


Američku izbornu kampanju sinoć je obeležilo nasilje. Demonstranti su razbijali automobile i jajima gadjali pristalice Donalda Trampa na njegovom predizbornom skupu u San Hozeu u Kaliforniji. Neredi su izbil posle uzajamnih verbalnih napada Trampa i demokrate Hilari Klinton, koja je u govoru o nacionalnoj politici iznela do sada najoštrije kritike na račun republikanskog kandidata.

Nasilje je izbilo tokom večeri ispred sale u kojoj je Donald Tramp držao predizborni miting. Demonstranti su bili agresivni prema njegovim pristalicama. Bilo je to možda najveće nasilje na nekom od Trampovih mitinga do sada. Razbijani su automobili, sevale pesnice…

“Zgrabili su moj transparent sa Trampom i počeli da me udaraju govoreći da sam rasista”, ispričao je jedan od pristalica kontroverznog republikanskog kandidata.

Policija je na kraju morala da reaguje da razdvoji masu Trampovih pristalica i protivnika. Nekoliko ljudi je uhapšeno a policija San Hozea navodi da je napadnut jedan od njenih pripadnika.

Za to vreme, unutar Konvencijskog centra u San Hozeu, Tramp je kritikovao Hilari Klinton.

“Održala je politički govor i to je bilo prilično jadno.”

Tramp je ocenio da Hilari nije delovala "predsednički" i da je mogla da uspava publiku svojim govorom. A taj govor bio je Hilarin najžešći napad na njega do sada.

Klinton je publici u San Dijegu poručila da je Tramp nepripremljen i “po svom temperament nepodoban” za položaj koji iziskuje znanje, stabilnost i ogromnu odgovornost.

“Ideje Donalda Trampa nisu samo drugačije, one su opasno nekoherentne. To čak nisu ni ideje – već niz bizarnih monologa, ličnih sporova i direktnih laži.”

Hilari je rekla da Trampu ne bi smeli da se povere kodovi za lansiranje nuklearnog oružja jer bi mogao da povede zemlju u rat samo zato što ga je neko uvredio, što nije teško. Dodala je da bi uništio američku ekonomiju kao neke od svojih kazina koji su bankrotirali I zaključila da bi izbor Trampa bio istorijska greška.

“To bi unazadilo naš ugled u svetu više nego bilo šta u novijoj istoriji i pokrenulo ružnu priču o tome ko smo mi, Amerikanci.”

Medjutim, istog dana, Trampa je podržao istaknuti Republikanac – Pol Rajan, predsedavajući Predstavničkog doma.

“Za mene, u pitanju je spasavanje zemlje i sprečavanje trećeg liberalnog, progresivnog mandata.”

Iz izbornog štaba Hilari Klinton najavljuju da će ona nastaviti da ističe contrast izmedju svog iskustva i Trampove opasne nepredvidljivosti. Hilari se, ujedno, još bori za demokratsku nominaciju protiv senatora iz Vermonta, Bernija Sandersa.

XS
SM
MD
LG