Linkovi

Klinton: Izbor Trampa bi bio "istorijska greška"


Bivša državna sekretarka Hilari Klinton, koja vodi u trci za demokratsku predsedničku nominaciju, održala je govor posvećen spoljnoj politici u San Dijegu u Kalifroniji, u kome je svog republikanskog rivala Donalda Trampa opisala kao opasnog kandidata, nekvalifikovanog za položaj predsednika.

Hilari je poručila da Tramp nema osnovna znanja o spoljnoj politici i svetu, navodeći da njegove ideje nisu samo drugačije već i “opasno nekoherentne”. Demokratska kandidatkinja je dodala da čak nije reč o idejama nego o seriji bizarnih besnih monologa, ličnih uvreda i direktnih laži, ističući da Tramp po svom temperamentu nije podoban za predsednika.

Navela je da Tramp gaji neobičnu fascinaciju prema svetskim diktatorima dok započinje sporove sa američkim saveznicima u Evropi – od britanskog premijera, preko nemačke kancelarke do pape. “Amerikanci u novembru ne biraju samo predsednika nego i glavnokomandujućeg, koji donosi odluke o pitanjima života i smrti”, podsetila je Hilari, ističući da gradjani ne smeju da bezbednost svoje dece stave u ruke Donalda Trampa. On je naglasila da su za predsednički položaj neophodni kvaliteti kao što su znanje, uravnoteženost i ogromni osećaj odgovornosti.

Ona je istakla da Trampa ne zabrinjava širenje nuklearnog naoružanja, da on podržava torturu kao metodu ispitivanja zarobljenika, kao i da ne veruje u klimatske promene. Izbor Trampa bio bi istorijska greška - zaključila je Hilari.

XS
SM
MD
LG