Linkovi

Nepoznati autoportret Van Goga otkriven na poleđini druge slike


Konzervatorka Lesli Stivenson pokazuje sliku pored rendgenskog snimka skrivenog Van Gogovog autoportreta.
Konzervatorka Lesli Stivenson pokazuje sliku pored rendgenskog snimka skrivenog Van Gogovog autoportreta.

Do sada nepoznati autoportret Vinsenta Van Goga otkriven je iza njegove druge slike, saopštila je u četvrtak Nacionalna galerija Škotske.

Autoportret je pronađen na pozadini Van Gogove slike "Glava seljanke", kada su stručnjaci u edinburškoj galeriji napravili rendgenski snimak platna uoči predstojeće izložbe. Veruje se da je autoportret bio skriven više od stotinu godina, prekriven slojevima lepka i kartona, kada je slika uramljena početkom 20. veka.

Poznato je da je Van Gog, štedeći novac, okretao platna i slikao na drugoj strani.

Na portretu se vidi čovek sa bradom i šeširom. Stručnjaci kažu da je odmah prepoznatljivo da je u pitanju sam umetnik, i smatra se da je to jedan od njegovih ranijih radova. Levo uho se jasno vidi a poznato je da je Van Gog sam sebi odsekao uho 1888.

Frensis Faul, kustoskinja Nacionalne galerije Škotske, izjavila je da je otkriće "uzbudljivo."

“Ovakvi trenuci su izuzetno retki", rekla je. "Otkrili smo nepoznato delo Vinsenta Van Goga, jednog od najznačajnijih i najpopularnijih umetnika na svetu."

Galerija kaže da njeni stručnjaci obavljaju analize kako da uklone lepak i karton a da ne oštete "Glavu seljanke". Posetioci nove izložbe impresionista koja se otvara na Kraljevskoj škotskoj akademiji u Edinburgu mogu da vide rendgenski snimak autoportreta.

Izložba "Ukus za impresionizam" biće otvorena od 30. jula do 13. novembra.

XS
SM
MD
LG