Linkovi

Putnik snimao poslednje trenutke pred pad aviona u Nepalu


Spasilačke ekipe vade tela žrtava iz olupine aviona koji se srušio u Nepalu (Foto: Reuters/Sulav Shrestha)
Spasilačke ekipe vade tela žrtava iz olupine aviona koji se srušio u Nepalu (Foto: Reuters/Sulav Shrestha)

Putnik Sonu Džaisval počeo je da snima video u avionu dok se letjelica približavala pisti i nadlijetala zgrade i polja iznad Pokare, nepalskog grada na padinama Himalaja.

Sve je izgledalo normalno, dok je Džasival na Fejsbuku uživo prenosio prizore pejzaža koji se mogao vidjeti iz aviona, a zatim i nasmijanih putnika. Na kraju je okrenuo kameru prema sebi i nasmijao se.

Zatim se dogodila nesreća. Avion se iznenada nagnuo na lijevu stranu, a Džaisval telefonom kratko snimio uzvike putnika. Posle nekoliko sekundi, snimak je počeo da se trese, i da se čuje zvuk motora. Na kraju snimka od minut i po, vidi se ogroman plamen i dim.

Avion kompanije "Jeti erlajns", na letu iz Katmandua, srušio se u nedelju, a poginula su 72 putnika i člana posade. Među njima i kopilot Andžu Kativada, koja se godinama obučavala u Sjedinjenim Državama nakon što je njen suprug poginuo 2006. godine u avionskoj nesreći dok je letio za istu kompaniju. Njene kolege saopštile su da je bila veoma motivisan i vješt pilot.

Kativada (44) i 25-godišnji Džaisval su među brojnim žrtvama niza avionskih nesreća u Nepalu, dijelom izazvanih teškim terenom, lošim vremenskim uslovima i zastarjelim letjelicama.

U utorak, vlasti su počele da predaju tijela pojedinih žrtava porodicama, dok su crne kurtije iz aviona ATR 72-500 poslate na analizu u Francusku da bi se utvrdio uzrok nesreće.

U indijskom gradi Gazipuru, koji je gotovo 430 kilometara udaljen od mjesta nesreće u Nepalu, Džaisvalova porodica i dalje je čekala da identifikuje njegovo tijelo. Njegov otac Radžendra Prasad Džaisval automobilom je krenuo za Katmandu i očekuje se da će u prijestonicu Nepala stići u utorak veče.

"Teško je čekati", kaže Džaisvalov brat Dipak.

Vijest da se srušio avion u Pokari stigla je do Džaisvalove porodice samo nekoliko minuta nakon nesreće, a mediji su počeli da prenose snimke olupine i dima, opisuje Dipak. Međutim, porodica i dalje nije vjerovala medijskim izvještajima, nadajući se da je Džaisval preživio.

Do nedelje veče je međutim sve bilo poznato. Dipak, koji je potvrdio autentičnost Džaisvalovog snimka za Asošijeted pres, bio je među prvim članovima porodice koji su ga odgledali.

"Nismo mogli da vjerujemo vijestima dok nismo odgledali video. Bilo je bolno".

Džaisval, otac troje djece, radio je u prodavnici alkoholnih pića u jednom selu u okrugu Gazipur, u indijskoj državi Utar Pradeš. Dipak kaže da je njegov brat otišao u Katmandu da posjeti jedan hindu hram, prije nego što je sa trojicom prijatelja otišao da obiđe Pokaru.

“Nije mi bio samo brat. Izgubio sam i prijatelja", ističe Dipak.

Tragedija je potresla Nepal, s obzirom na to da su 53 putnika bila iz te države.

Kolege kopilota Kativade i dalje su bile u nevjerici.

"Bila je veoma dobar i iskusan pilot", saopštio je portparol Jeti erlajnsa.

Kativade je počela da leti za Jeti erlajns 2010. godine - 4 godina nakon što je njen suprug Dipak Pokrel poginuo u nesreći.

Bio je pilot aviona iste kompanije koji se srušio u Nepalu. Poginulo je devet osoba, a Kativade se kasnije ponovo udala. Iz kompanije je saopšteno da je bila "iskusan pilot" i da je postala kapetan nakon što je letjela više hiljada sati.

XS
SM
MD
LG