Linkovi

"FIFA ućutkava timove" - nemački fudbaleri pokrili usta na timskoj fotografiji


Nemački fudbaleri na timskoj fotografiji pred utakmicu sa Japanom u grupi E, na međunarodnom stadionu Kalifa u Dohi, 23. novembra 2022.
Nemački fudbaleri na timskoj fotografiji pred utakmicu sa Japanom u grupi E, na međunarodnom stadionu Kalifa u Dohi, 23. novembra 2022.

Nemački fudbaleri rukama su pokrili usta na zajedničkoj fotografiji pred utakmicu sa Japanom u grupi E na Svetskom prvenstvu u Kataru, dok se nastavlja polemika zbog pretnje FIFA-e da će biti sankcionisani oni koji nose kapitenske trake sa natpisom "OneLove" - simbolom tolerancije i inkluzivnosti koji se odnosi na LBGTQ zajednicu.

Svi nemački igrači su načinili taj gest pred desetinama fotografa uoči početka utakmice, nakon što je svetska fudbalska federacija FIFA zapretila da će sedam evropskih timova biti sankcionisani ako nose sporne kapitenske trake.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Feser na tribinama je nosila tu traku dok je sedela pored predsednika svetske fudbalske organizacije Đanija Infantina.

Prethodno je kritikovala FIFA-u, navodeći da je pretnja kaznama greška i neprihvatljivo ponašanje.

"To nije u redu, taj pritisak koji se vrši na saveze", rekla je tokom posete jednom skupu nemačkog fudbalskog saveza u Dohi pre utakmice.

"U današnje vreme je neshvatljivo da FIFA ne želi da se ljudi otvoreno zalažu za toleranciju i protiv diskriminacije. To nije u skladu sa današnjim vremenom i nije u redu prema ljudima", navela je Feser.

U saopštenju Fudbalskog saveza Nemačke se navodi: "Želeli smo da kapitenske trake upotrebimo da bismo podržali vrednosti za koje se zalažemo u nemačkoj reprezentaciji, a to su raznovrsnost i međusobno poštovanje. Zajedno sa drugim nacijama, želeli smo da se čuje naš glas."

"Nije reč o političkom gestu - ljudska prava nisu nešto o čemu treba pregovarati. Ona treba da se podrazumevaju, ali to još nije slučaj. Zato je ta poruka tako važna za nas. Ako nam uskratite nošenje traka, to je isto kao da nas ućutkavate. Ostajemo pri svom stavu", takođe je navedeno u saopštenju.

Homoseksualnost se smatra krivičnim delom u Kataru.

XS
SM
MD
LG