Linkovi

Bez napretka u pregovorima Irana, SAD i EU


Rukovanje Džona Kerija i Džavada Zarifa u prisustvu Ketrin Ešton i šefa diplomatije Omana Jusefa bin Alavija u glavnom gradu te zemlje Muskatu

Šef iranske diplomatije Džavad Zarif, američki državni sekretar Džon Keri i visoka savetnica Evropske unije Ketrin Ešton nastoje da postignu dogovor pre roka, koji ističe 24. novembra...

Iran, Sjedinjene Države i Evropska unija već drugi dan vode razgovore u Omanu dok se približava konačan rok za postizanje sveobuhvatnog nuklearnog sporazuma sa Teheranom.

Šef iranske diplomatije Džavad Zarif, američki državni sekretar Džon Keri i visoka savetnica Evropske unije Ketrin Ešton nastojali su da postignu dogovor do danas, odnosno pre roka, koji ističe 24. novembra. Međutim, nema znakova da je postignut prodor u pogledu glavnih spronih tačaka.

Zarif je pre večerašnjeg nastavka razgovora rekao da veruje u konačan dogovor. Američki državni sekretar Džon Keri je izjavio da svi učesnici istrajno rade na postizanju dogovora. Preostala ključna pitanja su broj centrifuga za obogaćivanje uranijuma koje će Iran moći da koristi, obim inspekcija iranskih nuklearnih postrojenja i tempo kojim će Iranu biti ukidane zapadne ekonomske sankcije.

XS
SM
MD
LG