Linkovi

Komplikovana računica za Iran i SAD


I SAD i Iran podržavaju borbu protiv sunitskih ekstremista iz grupe Islamska država. Međutim, neke od najžešćih borbi vode se u Siriji, gde Vašington i Teheran podržavaju suprostavljene strane u građanskom ratu.

Sjedinjene Države i Iran podržavaju kurdske borce u Iraku, koji su povratili kontrolu nad delom teritorije blizu sirijske granice, uz pomoć koalicionih vazdušnih udara na borce Islamske države, takođe poznate pod nazivom Daeš.

Sastajući se sa arapskim saveznicima, američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da postoji široka podrška toj borbi.

“Svaka zemlja u regionu je protiv Daeša, bez izuzetka. Bilo da je u pitanju Iran ili Liban ili sama Sirija ili Turska ili Irak, Saudijska Arabija, zalivske zemlje – svi su protiv njih”.

Međutim, u samoj Siriji, manje je jasno koga podržati u borbi protiv Islamske države.

Iran je, baš kao i SAD, suočen sa veoma komplikovanom računicom o tome šta su tačno njegovi interesi”, primećuje profesorka na Univerzitetu Džordžtaun Nora Bensahel.

Ona kaže da i Vašington i Teheran pokušavaju da izaberu između veoma raznovrsnih snaga na terenu.

“Problem je u tome što je u Siriji sve do te mere isprepleteno i povezano da ne važi formula – ‘neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj’. Neprijatelj mog neprijatelja i dalje može da bude moj neprijatelj, kod niza drugih pitanja”.

Obamina administracija je rešena da se u odnosima sa Teheranom i dalje koncentriše na smanjenje iranskog nuklearnog programa. Međutim, održani su i direktni razgovori o Siriji i Islamskoj državi.

Direktor iranskog Saveta za nacionalnu bezbednost Ali Šamkani ističe da se Teheran odlučno protivi direktnoj stranoj intervenciji.

"Neće biti pokušaja kopnene intervencije jer su doživeli neuspeh u Iraku i Avganistanu, a mi se protivimo bilo kakvoj stranoj intervenciji tih država u ovom regionu”.

Teheran neće dozvoliti da borba protiv Islamske države oslabi sirijskog predsednika Bašara al-Asada, ističe profesor Američkog univerziteta - Akbar Ahmed.

"Iran vodi veoma agresivnu spoljnu politiku. Neće pustiti da se stvari odvijaju, a da ne utiče na njih ili bar pokuša da utiče na njih”.

Američki zvaničnici kažu da je jedna oblast u kojoj postoji slaganje sa Iranom – borba za Kobani, gde nema snaga sirijske vlade, a i Vašington i Teheran podržavaju kurdsku opoziciju.

XS
SM
MD
LG