Linkovi

Nemačka gasi 3 od preostalih 6 nuklearnih elektrana


ARHIVA - Nuklearna elektrana u Gundremingenu, na jugu Nemačke (Foto: AP/Christof Stache)
ARHIVA - Nuklearna elektrana u Gundremingenu, na jugu Nemačke (Foto: AP/Christof Stache)

Nemačka u petak gasi polovinu od šest nuklearnih elektrana koje i dalje rade, godinu dana uoči planirane potpune obustave višedecenijske upotrebe nuklearne energije, prenosi agencija Asošijeted pres.

Odluku o faznom prestanku upotrebe nuklearne energije i prelasku sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije prvo je donela vlada Gerharda Šredera 2002. godine.

Šrederova naslednica Angela Merkel je posle katastrofe u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima 2011. godine, odustala od odluke da produži rad nemačkih nuklearnih elektrana i odredila 2022. godinu kao rok za njihovo gašenje.

Tri reaktora, koja se sada gase, prvi put su postala aktivna sredinom 1980-tih. Zajedno su gotovo četiri decenije snabdevali strujom milione nemačkih domaćinstava.

Jedna od elektrana - Brokdorf, koja je oko 40 kilometara udaljena od Hamburga - bila je u fokusu anti-nuklearnih protesta izazvanih katastrofom u Černobilu 1986. godine.

Gase se još Gronde, 40 kilometara južno od Hanovera, i Grundremingen, 80 kilometara zapadno od Minhena.

Pojedini u Nemačkoj tražili su da se preispita odluka o prestanku upotrebe nuklearne energije, zato što elektrane koje i dalje rade ispuštaju relativno malo ugljen-dioksida. Takođe tvrde da bi to moglo da pomogne Nemačkoj da ispuni zacrtane ciljeve za smanjene emisije štetnih gasova.

Međutim, nemačka vlada je ove nedelje poručila da gašenje svih nuklearnih elektrana naredne godine, a zatim fazno ukidanje upotrebe uglja do 2030. godine, neće uticati na energetsku bezbednost zemlje ili njen cilj da najveća evropska ekonomija bude "klimatski neutralna" do 2045.

"Masovnim povećanjem upotrebe obnovljivih izvora energije i ubrzanjem proširivanja elektro-mreže, možemo da pokažemo da je to moguće u Nemačkoj", rekao je ministar za ekonomiju i klimu Robert Habek.

Nekoliko susednih zemalja već je prestalo da koristi nuklearnu energiju ili planira da to uradi, dok pojedine i dalje ne odustaju od te tehnologije. Među njima je i Francuska, koja planira da gradi nove reaktore. Preostale tri nemačke nuklearne elektrane - Emsland, Isar i Nekarveštajm - biće ugašene do kraja 2022.

Međutim, još nije donesena konačna odluka o tome gde će biti usladištene desetine hiljada tona nuklearnog otpada iz nemačkih nuklearnih elektrana. Eksperti kažu da bi pojedini materijali mogli da ostanu opasno radioaktivni tokom 35.000 generacija.

XS
SM
MD
LG