Linkovi

Nemačka traži da se razjasni da li su SAD špijunirale Angelu Merkel


Nemačka kancelarka Angela Merkel
Nemačka kancelarka Angela Merkel

Nemačka vlada oglasila se povodom navoda da su SAD, koristeći partnerstvo sa Danskom, špijunirale nemačku kancelarku Angelu Merkel i druge evropske zvaničnike.

"Federalna vlada je primila k znanju ovaj izveštaj i u kontaktu je sa relevatnim nacionalnim i međunarodnim akterima za razjašnjenje", kazao je portparol Stefen Zajbert, ali nije želeo dalje da komentariše navode o špijuniranju.

Danska državna televizija DR objavila je da je američka Nacionalna obaveštajna služba (NSA) iskoristila dansku obaveštajnu službu da špijunira zvaničnike u Evropi, među njima i nemačku kancelarku.

To pokazuju rezultati interne istrage iz 2015. o partnerstvu sa NSA koju je sprovela danska obaveštajna služba, objavila je DR.

Prema tim navodima, NSA je koristila danske obaveštajne veze da špijunira političare u Norveškoj, Švedskoj, Francuskoj i Nemačkoj.

Kakve su reakcije zvaničnika?

Francuski predsesdnik Emanuel Makron je poručio da se čeka razjašnjenje i da "špijuniranje saveznika nije prihvatljivo".

Danski ministar odbrane Trine Bramsen odbio je da komentariše "medijske spekulacije".

"Generalno mogu da kažem da ova vlada ima stav da je prisluškivanje saveznika neprihvatljivo".

Švedska je poručila da zahteva "kompletne informacije" o navodima o prisluškivanju, a Norveška da su "navodi ozbiljno shvaćeni".​

Direktor američke NSA odbio je da komentariše navode, kao i danska obaveštajna služba. NSA je navodno, kroz dansku podmorsku internet mrežu, presretala pozive i poruke koje su razmenjivali evropski političari.

Istraga danske obaveštajne službe je bazirana na navodima Edvarda Snoudena, bivšeg zaposlenog u NSA. Snouden je pobegao iz SAD kada je obznanio tajna dokumenta NSA i trenutno živi u Rusiji gde je dobio azil.

XS
SM
MD
LG