Linkovi

UNHCR: 40 migranata utopilo se pored Mauritanije u pokušaju da se domognu EU


Arhiva - Fotografija broda sa migrantima, koji je napravila obalna straže Libije, u blizini obale te zemlje, 24. juna 2018. (Foto via AP)
Arhiva - Fotografija broda sa migrantima, koji je napravila obalna straže Libije, u blizini obale te zemlje, 24. juna 2018. (Foto via AP)

Brod koji je prevozio oko 40 migranata potonuo je pored obale Mauritanije, ostavljajući samo jednog preživelog u brodolomu, saopštila je u četvrtak agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

UN saopštavaju da je preživeli iz Gvineje, a da su ostali na brodu takođe bili iz zemalja podsaharske Afrike.

Plovilo je verovatno išlo ka Kanarskim ostrvima.

"Ovo su grozne posledice nemorlanih i beskrupuloznih krijumčara i trgovaca ljudima koji organizuju ova očajnička pomorska putovanja", tvitovao je portparol UN-ove agencije za izbeglice Čarli Jakslej.

Špansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je oko 2.800 ilegalnih migranata stiglo na Karaska ostrva između januara i jula - pet puta više nego u istom periodu lane.

Migranti pokušavaju da pobegnu od siromaštva i rata u Africi i da se domognu boljeg života u Evropskoj uniji.

Više od 60 migranata je izgubilo život, dok je 80 drugih očajnički doplivalo do obale kada je brod prepun izbeglica iz Gambije potonuo pored obale Mauritanije u decembru.

XS
SM
MD
LG