Linkovi

Nekadašnji teroristi al-Kaide mentori novim džihadistima


Postoje direktne veze između al-Kaidinih terorističkih mreža u poslednjih deset godina i terorističkih ćelija u Evropi povezanih sa takozvanom Islamskom državom, koje su poslednjih meseci izvele niz napada, navodi se u jednom novom izveštaju. Kako iz Londona izveštava novinar Glasa Amerike Henri Ridžvel, u studiji tamošnje analitičke grupe „Društvo Henri Džekson“ poziva se na bolje praćenje potencijalnih regruta, kako bi se sprečilo da ih osuđivani teroristi radikalizuju.

U istraživanju su upoređene terorističke mreže u Evropi povezane sa al-Kaidom, početkom 21. veka, u vreme kada je počela invazija na Avganistan predvođena NATO-om – i aktuelne mreže povezane sa Islamskom državom, koje su odgovorne za nedavne napade u Parizu i Briselu. Autori studije kažu da su se stalno ponavljala ista imena.

“Jedni te isti pojedinci, koji su najpre osuđivani kao aktivisti al-Kaide, praktično su obučavali i negovali one koji su posle bili umešani u napade u Parizu i Briselu”, kaže Rupert Saton iz Društva Henri Džekson.

Među tim pojedincima su i Abdelhamid Abaud, glavni koordinator napada u Parizu u novembru prošle godine, i Nadžim Lakraui, koji je detonirao bombu u samoubilačkom napadu na briselskom aerodormu u martu ove godine. Saton objašnjava:

“Oni su bili povezani sa nekoliko pojedinaca, koji su prethodno osuđeni zbog učešća u operacijama al-Kaide, ali i sa sveštenikom po imenu Kalid Zerkani, koji je praktično kao otac velikom broju tih pojedinaca. Čak je bio poznat po nadimku Papa Noel“.

Mnogi od starijih pripadnika nekadašnjih mreža al-Kaide odlazili su u Avganistan da se bore tokom prošle decenije, a kako je sirijski građanski rat postajao mesto okupljanja za džihadističke borce, tako su prenosili svoje znanje evropskim terorističkim ćelijama u začetku.

“Pružali su im ekspertizu kada je reč o pravljenju bombi ili formiranju mreža, ali i davali savete o tome kako da putuju u ratne zone radi obuke, kako da steknu iskustvo u borbi i kako da koriste konfliktne zone kao oblasti u kojima možeš da razviješ svoje ideje i osmisliš napade”.

Autori izveštaja navode da je iskustvo u borbi ključno, s obzirom da su najozbiljnije terorističke napade u Evropi, povezane s Islamskom državom, planirali evropski državljani, koji su se vraćali s prvih linija fronta u Siriji. Međutim, pojedinci su često teško uočljivi za obaveštajne službe.

“Često ti pojedinci možda nisu ni došli u kontakt s vlastima u prošlosti. Tako da ukoliko ima direktnih veza između dve mreže, pojedinci koje ti veterani regrutuju, možda su imali posla s policijom samo preko manjih krivičnih dela”.

Autori studije takođe ističu da pomenuta povezanost pokazuje da je neophodno unaprediti napore da se spreči radikalizacija u zatvorima, ali i da je potrebno osmisliti bolje načine kako bi se sprečilo da prestupnici budu uvučeni u terorističke aktivnosti.

XS
SM
MD
LG