Linkovi

Barton: Hibridni terorizam


Fred Barton, potpredsednik obaveštajne kompanije Stratfor za teroriizam
Fred Barton, potpredsednik obaveštajne kompanije Stratfor za teroriizam

Teroristički napad u San Bernardinu u Kaliforniji izveden je po uputstvima o izradi eksplozivnih aparata u magazinu „Inspiracija“, koju izdaje al Kaida, dok motivi samog izviru iz propagande Islamske države. kaže Fred Barton ekspert obaveštajne kompanije Strafor.

Fred Barton kaže da su dvoje džihadista, koji su izvršili napad u San Bernardinu, bombe sastavili prema uputstvima objavljenim u al Kaidinom magazinu Inspiracija. Časopis je pokrenuo ubijeni, svojevremeni lidera al Kaide Anvar al-Avlaki.

Sajed Faruk i Tašfin Maliki ostavili su dokaze o tome, dodaje on:

“Kad pogledate te improvizovne eksplozivne naprave I način na koji su pravljene, vidi se da su istovetne izrade kao što je opisano u al Kaidinom priručniku. Isto tako detalji same operacije i način na koji se odvijala ukazuju na uputstva iz al Kaidinog časopisa Inspiracija. I redosled operacije je ogledalo uputstava iz tog džihadističkog magazina.”

Pored izrade eksploziva, Inspiracija nudi način kako džihadisti mogu da se uvuku u zajednice u kojima planiraju da vrše napade, navodi Barton:

“Tačno se korak po korak opisuje način na koji teroristi mogu da se inflitriraju na radna mesta. Način na koji mogu da se prividno asimiluju u male zajednice. Kakve mete treba da traže. I na kraju kako da izvrše napad na pronađenu metu. Sve to stoji napisano u tom časopisu.”

Ali bez obzira što je prirušnik al Kaide, agenti FBI su ustanovili da se Tašfin Maliki zaklela na vernost Islamskoj državi tokom vršenja samog masovnog zločina u San Bernardinu.

Nije jasno ko je bio glavnu u planiranju terorističkog napada, kaže Barton. Ne zna se da li je to bio suprug Sajed ili supruga Tašfin?

“I dosada su se pojavljivale žene operativke za koje se može reći da su hladnokrvne ubice. Bile bi vođe grupe, sastavljale bi operacije, sistem montrenja i bukvalno bi povukle obarač. U ovom slučaju, ta žena je bez problema povukla obarač. Biće interesantno utvrditi kakav je to brak bio i ko je vodio igru. Da li je moguće da je ona bila ta?, “ objašnjava naš sagovornik.

Još jedan deo zagonetke nedostaje, a to je kada je tačno plan stavljen u akciju, kaže ekspert Stratfora.

“Recimo da je operacija krenula pre godina dana. Da li je i njihovo šestomesečno dete deo tog plana prikrivenog života u San Bernardinu. Mnogi neće želeti da o tome glasno govore, ali garantujem da će FBI to istraživati sa stanovišta nove pojave u organizovanju terorističkih napada. Potražiće slične znakove kako bi eventualno otkrili opasnost od sličnih operacija u drugim malim mestima po Americi.”

Epizoda u San Bernardinu mogla bi da označi novi vid hibridnog gobalnog terorizma od sada nadalje, zaključio je Barton.

XS
SM
MD
LG