Linkovi

Nova knjiga o strategiji Islamske države


Demonstranti sa zastavama Islamske države
Demonstranti sa zastavama Islamske države

Vilijem Mekents, autor knjige „ISIS apokalipsa, istorija, stretegija i vizija sudnjeg dana Islamske države“, kaže da su invazija 2003. i povlačenje američkih snaga iz Iraka 2011. godine, doprineli stvaranju grupe zajedno sa neuspehom da se stvore efektivne opozicione snage u Siriji.

Jedan američki analitičar nasilnog ekstremizma i radikalnog islama kaže da su fokusiranje na stvaranje države, upotreba straha i vizija apokalipse razlozi zbog kojih je ekstremistička grupa Islamska država propala kada je prvi put stvorena u Iraku pre skoro deset godina, ali i razlozi zašto ta teroristička grupa sada doživljava uspeh.

Mekentsova knjiga bavi se nastankom Islamske države 2006. godine i njenim kasnijim ponovnim pojavljivanjem nakon što su američke trupe napustile Irak 2011. Mekents kaže da su osnivači grupe zaista verovali da smak sveta dolazi. Suprotno tome, kaže on, njeni novi lideri su usmereni na stvaranje države i Kalifata kao ispunjenje proročanstva.

“Da li to oni rade iz ciničnih razloga ili ne, možda nikada nećemo saznati ali da bi bili sigurni, to je veoma delotvoran mamac za regrutovanje.”

Mekents kaže da, dok je Al Kaida želela da stekne podršku u muslimanskom svetu, Islamska država koristi brutalnost i strah kako bi se održala na vlasti. On dodaje da se to pokazalo kao delotvorno u protekle dve godine. Od kako je konflikt u Siriji počeo 2011., više od 20 hiljada stranih boraca, od kojih su najmanje 3.400 državljani zapadnih zemalja, otišlo je u Siriju iz više od 90 zemalja, sudeći prema procenama. Mekents kaže da se deo uspeha nalazi u pozivima grupe protiv kulture.

“Islamska država namerno provocira krizu identiteta među Muslimanima, posebno onima koji žive na zapadu. Ona izvodi stravične akte i pravda ih citiranjem islamske svete knjige.”

Neki okrivljuju američku invaziju Iraka 2003. za stvaranje Islamske države, dok drugi smatraju da je razlog bio povlačenje američkih vojnika koje je ostavilo vakuum koji su ispunili ekstremisti. Mekents kaže da su oba razloga tačna.

Ne bi bilo Islamske države da Sjedinjene Države nisu izvršile invaziju. To je stvorilo mogućnost da takva organizacija bude osnovana. Drugi način kojim je Amerika doprinela je bilo kada je povukla sve svoje snage iz Iraka. Više nije bilo kontraterorističkih snaga koje bi se borile protiv Islamske države.”

On je dodao da je Vašington takođe načinio grešku jer nije ranije reagovao u sirijskom konfliktu kako bi se stvorila velika umerena opozicija vladavini sirijskog predsednika Bašara Al Asada. Ali Vašington i dalje može da preduzme akciju za borbu protiv terorističke grupe, kaže analitičarka Kimberli Kigen koja je svedočila pred senatskim odborom za inostrane poslove.

“Sjedinjene Države treba da upotrebe oružanu silu kao i diplomatiju, sve državne instrumente vlasti kako bi slomile mogućnost ISIS-a da se bori jer je to apokaliptični neprijatelj čija volja se neće lako slomiti.”

Na istom pretresu, Brajan Katulis iz Centra za američki progres izjavio je da trenutna politika oslanjanja na vazdušne udare protiv ekstremista, nije dovoljna.

Glavni činilac za rešavanje tih izazova su snažniji i koherentniji napori Sjedinjenih Država da sinhronizuju sve aspekte svoje definisane strategije protiv ISIS-a i da razviju mnogo više integrisan pristup regionu.”

Sjedinjene Države mogle bi da učine upravo to posle navodnog neuspeha programa vrednog 500 miliona dolara namenjenog obuci umerenih sirijskih pobunjeničkih snaga. Administracija predsednika Obame, prema izveštajima, razvija planove za agresivniju vojnu kampanju u Siriji usmerenu ka pojačanom pritisku na Islamsku državu. To bi moglo da predstavlja važnu promenu strategije čiji je prioritet tokom većeg dela prošle godine bio da se porazi ta ekstremistička grupa u Iraku.

XS
SM
MD
LG