Linkovi

Jokić kao Medžik i Bird: Srpski centar treći put izabran za MVP-ja NBA lige


Nikola Jokić (Foto: AP Photo/David Zalubowski)
Nikola Jokić (Foto: AP Photo/David Zalubowski)

Centar Denver Nagetsa Nikola Jokić izabran je za najkorisnijeg igrača (MVP) NBA lige, treći put u poslednje četiri godine.

Dvadeset-devetogodišnji srpski košarkaš bio je MVP najbolje lige na svetu 2021. i 2022. godine. Prošle godine mu je izmaklo to priznanje, pošto je u glasanju završio iza centra Filadelfije Džoela Embida. Ipak, Jokić je prošle sezone predvodio Nagetse do prve titule prvaka NBA lige u istoriji kluba.

Ove godine Jokić je u regularnom delu sezone prosečno beležio 26,4 poena, 12,4 skoka i devet asistencija po utakmici. U trci za priznanje iza njega ostali su asovi Oklahoma Siti Tandera Šej Gildžes-Aleksander i Dalas Maveriksa Luka Dončić.

Za Jokića kao prvoplasiranog u MVP trci glasalo je 79 od 99 novinara članova žirija novinara.

Sa Jokićem iz Srbije, Gildžes-Aleksanderom iz Kanade i Dončićem iz Slovenije, to je bila treća uzastopna sezona da su prva tri igrača u MVP trci rođena van SAD.

Ovoga puta, dominacija stranaca je bila još izraženija u vrhu NBA lige, pošto je četvrto mesto osvojio Grk Janis Antetokumbo iz Milvoki Baksa.

To je takođe postala šesta uzastopna godina da je igrač rođen van SAD osvojio MVP nagradu. Jokić je postao deveti igrač u istoriji NBA lige koji je ima bar tri MVP nagrade.

Karim Abdul-Džabar je osvojio priznanje šest puta, Bil Rasel i Majkl Džordan su po pet puta bili najkorisniji igrači lige. Vilt Čemberlen i Lebron Džejms imaju po četiri priznanja, a Mozes Meloun, Leri Bird i Medžik Džonson po tri.

Jokića kao 41. pika na NBA draftu 2014. izabrao Denver.

XS
SM
MD
LG