Linkovi

Navalni osuđen na 9 godina zatvora po optužbama koje negira


Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni prisustvuje sudskom pretresu putem video linka, sa advokatima Olgom Mihailovom i Vadimom Kobzevom (Foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina)
Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni prisustvuje sudskom pretresu putem video linka, sa advokatima Olgom Mihailovom i Vadimom Kobzevom (Foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina)

Sud u Rusiji proglasio je opozicionog političara Alekseja Navalnog krivim po optužbama za proneveru i nepoštovanje suda i osudio ga na devet godina zatvora.

Sudija Margarita Kotova objavila je presudu u zatvorskoj koloniji izvan Moskve, u kojoj Nalavlni služi kaznu po odvojenim optužbama. Tužioci su tražili zatvorsku kaznu od 13 godina. Navalni takođe mora da plati novčanu kaznu od 11.500 dolara.

Još nije poznato da li će Navalni služiti novu zatvorsku kaznu uporedo ili nakon što odsluži kaznu od 2 i po godine koja mu je prethodno izrečena po odvojenoj optužbi.

Navalni se u sudnici, u kojoj su bili brojni policajci, pojavio sa svojim advokatima. Prošlu godinu proveo je u zatvorskoj koloniji po odvojenoj optužbi za koju mu je kazna izrečena nakon što se vratio iz inostranstva, gde se oporavljao od trovanja za koji optužuje Kremlj.

Oštar protivnik Kremlja i borac protiv korupcije, Navalni je poručio da je nevin u završnom izlaganju na suđenju i ocenio da zahtevi tužilaštva ukazuju na to da je sudski proces korupmiran.

Ruske vlasti optužuju Navalnog i njegove pristalice da su operativci koji uz podršku Zapada pokušavaju da destabilizuju Rusiju. Mnogi od Navalnijevih saveznika pobegli su iz Rusije, da bi izbegli ograničenja na slobodu kretanja ili zatvorske kazne.

Navalnijeva Fondacija za borbu protiv korupcije (FBK) proglašena je ekstremističkom organizacijom i zabranjena je. Novi slučaj protiv Navalnog pokrenut je u decembru 2020. godine po optužbama za proneveru novca iz fondacije i nepoštovanja suda u Moskvi.

Istražitelji su optužili ruskog opozicionara da je donacije u iznosu od 33.700 potrošio za lične potrebe. Navalni i njegove pristalice odbacuju optužbe kao politički motivisane.

Optužbe za nepoštovanje suda povezane su sa odvojenim slučajem prošle godine. Navalni je po povratku iz Nemačke u januaru 2021. godine, pritvoren zbog kršenja uslovne slobode. Presuda se smatra rezultatom nameštenog i politički motivisanog sudskog procesa.

Kremlj demantuje optužbe da je bio umešan u trovanje Navalnog koje je, uz hapšenje opozicionara, izazvalo oštre osude Zapada i uvođenje sankcija.

XS
SM
MD
LG