Linkovi

Rusi protestuju zbog čvršće kontrole interneta


Učesnici protesta zbog veće državne kontrole interneta okupljeni u centru Moskve, 10. marta 2019.

Aktivisti u Rusiji protestovali su zbog novog zakonskog predloga za koji veruju da je deo pokušaja vlade predsednika Vladimira Putina da ojača državnu kontrolu i cenzuru na internetu.

Nekoliko desetina ljudi okupilo se u istočnom gradu Kabarovsku 10. marta da izrazi protest zbog novog zakona. Pristalice predloga ističu da je on osmišljen da bi se osiguralo funkcionisanje interneta u Rusiji u slučaju da joj se preseče pristup serverima koji se nalaze u inostranstvu. Aktivisti u Moskvi okupili su se na protestu u aveniji Saharova, a skupovi su zakazani i u zapadnom gradu Voronježu i drugim ruskim gradovima.

Takozvani zakon o "suverenom internetu", koji je podnet 12. februara u donjem domu ruskog parlamenta, biće predmet još dva glasanja u Dumi pre nego što se uputi na usvajanje gornjem domu.

Aleksandar Isavnin iz pokreta Roskomsvoboda, jedan od organizatora planiranog protesta u aveniji Saharova, izjavio je za rusku redakciju Radija Slobodna Evropa: "Naša država je obratila pažnju na činjenicu da se internet koristi za slobodnu razmenu informacija, da ga koristi i opozicija i zato je veoma zainteresovana da ga stavi pod svoju kontrolu."

Ime Roskomsvoboda je skraćenica za Ruski komitet slobode a ujedno i aluzija na Roskomnadzor, ime državne agencije za nadzor komunikacija, interneta i medija.

Nikolaj Ljaskin, saradnik opozicionog lidera Alekseja Navalnog, nazvao je zakon još jednim pokušajem vlasti da "još čvršće kontrolišu slobodu na internetu" i pozvao Ruse da se udruže protiv "tog ludila".

Zakonski predlog je pokazatelj stalne tenzije između Rusije i zapada, gde pojedine vlade optužuju Moskvu da je koristila sajber-napade i aktivnosti na društvenim mrežama da bi izazvala razdor među građanima i pojačala svoj globalni uticaj.

Pristalice kažu da je cilj da ruski segment interneta bude nezavisniji, i tvrde da je zakon nepohodan da bi se Rusija zaštitila od potencijalnih sajbernapada.

Zakonom se predviđa stvaranje sistema kojim se štiti Rusija u slučaju sajber-rata dok bi se internet saobraćaj i dalje neometano obavljao ali se postavlja pitanje koliko je to realistično i koliko bi koštalo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG