Linkovi

Korali u Crvenom moru otporni na klimatske promene


Ronioci u blizini koralnog grebena na dnu Crvenog mora (Foto: Reuters)
Ronioci u blizini koralnog grebena na dnu Crvenog mora (Foto: Reuters)

Naučnici procenjuju da klimatske promene i zagrevanje okeana ugrožavaju opstanak polovine korala u svetu. Visoka temperatura vode uništava alge koje oblažu korale i koje su im glavni izvor hrane. Korali gube boju, izbeljuju se, postaju izloženi infekcijama i polako izumiru. Međutim u jednom moru na Bliskom istoku korali pokazuju izuzetnu otpornost na rast temperature vode.

Na severu Crvenog mora u Akabskom zalivu, izraelski naučnici otkrili su da su i pored visoke temperature vode korali zdravi i čak raskošniji nego u drugim morima. Maoz Fain sa Univerziteta Bar Ilan potvrđuje:

Korali u Crvenom moru otporni na klimatske promene
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

"Ustanovili smo da korali ne gube boju što se inače dešava na drugim mestima".

Da bi saznali zašto je to tako, naučnici su male korale podvrgli uslovima izbeljivanja u laboratoriji. Njihova ružičasta boja je znak da su zdravi.

"Korali obično počinju da izbeljuju kada je temperatura stepen ili dva viša od letnjeg maksimuma. Međutim, u laboratoriji, tek kada smo podigli temperaturu za pet ili šest stepeni iznad maksimuma korali su počeli da gube boju i pokazuju znake ugroženosti”.

Kako to da u svim drugim morima korali blede i izumiru sa povećanjem temperature vode, ali ne i u Akabskom zalivu? Odgovor je možda u tome što je pre 18 hiljada godina Crveno more bilo mnogo toplije.

"Da bi opstali u vrlo toplom, južnom delu Crvenog mora, korali su prolazili kroz period prilagođavanja termalnim uslovima. Oni neotporni su izumirali, a ovi koje danas vidimo su bili otporniji i uspeli su da prežive”.

Studija je takođe pokazala da će i buduće generacije korala u Akabskom zalivu biti otporne na izbeljivanje.

"Iako temperatura vode u zalivu Akaba raste, čak i iznad globalnog proseka, biće potrebno bar 100 godina pre nego što temeratura vode dođe do tačke kritične za opstanak korala, kada će početi da gube boju".

Koralni sprudovi su prvi pokazatelji klimatskih promena. Njihov nestanak bi mogao da dovede do izumiranja hiljada vrsta riba i drugih morskih bića.

XS
SM
MD
LG