Linkovi

Izum za spas koralnih grebena


Jedna studentkinja je dizajnirala veštački koral koji, kada se postavi u greben, lagano tokom vremena ispušta alkalni rastvor, koji neutrališe kiselost.

Nedavne studije potvrđuju da se kiselost okeana povećava vrtoglavom brzinom, zbog čega su - tvrde naučnici - koralni grebeni u opasnosti od izumiranja. Međutim, studentkinja londonskog Kraljevskog koledža za umetnost možda je pronašla rešenje.

Stručnjaci za zaštitu prirodne sredine upozorili su da je zbog globalnog zagrevanja kiselost okeana na rekordnom nivou. U izveštaju iz 2013. godine, 540 stručnjaka iz 37 zemalja složili su se da bi kiselost mora do 2100. godine mogla da bude 170 odsto veća nego što je bila pre industrijske revolucije. Ugljen-dioksid postaje blago kiseo kada se pomeša sa vodom. Ove činjenice potencijalno mogu da predstavljaju katastrofu za podvodni život, uključujući koralne grebene.

“Problem je to što svaki kostur korala koji je izložen tome počinje da se rastvara zbog veće kiselosti. To je slično zubima – ako pijete nešto slatko i kiselo, to vremenom počne da napada izloženi deo zuba”.

Nel Benet kreatorka tzv. Coral3 nada se da će njen izum spasiti ugrožene koralne grebene. Korali su mrestilište za mnoge vrste ribe i drugih morskih stvorenja. Oni takođe pružaju dragocenu zaštitu za obale od oluja i cunamija, a i vrlo su važni za turizam - od Australije do Kariba i Floride.

Dizajn u obliku korala Nele Benet mogao bi da ublaži posledice povećanja kiselosti dok živi među drugim koralima, zapljuskujući susedni greben alkalnom vodom, rastvarajući vremenom kiselinu u vodi.

“Dizajnirala sam grupu struktura koje su napravljene od različitih kombinacija kalcijum karbonata, natrijum karbomnata i drugih vezivnih jedinjenja. Tokom vremena, uz pomoć struja i zbog kiselosti vode, ove strukture sa velikim procentom ugljenika u svom sastavu će početi da se rastvaraju, stvarajući nove jone ugljenika u vodi, koji mogu da zaštite korale, i stoga će ih povećavanje kiselosti učiniti stabilnijim”.

Naučnicima je poznato da okeani apsorbuju oko trećinu ugljen-dioksida koji se ispušta u atmosferu, što usporava globalno zagrevanje, ali zagađuje mora. Benet smatra da je zabrinutost povodom efekta kiselosti okeana na korale zapostavljena u odnosu na druga pomorska pitanja, te da bi njeno rešenje moglo da bude primenjeno tek kada se prepozna značaj koralnih grebena. Jednostavnost dizajna je, veruje Benet, ono što je njegova prava vrednost u smislu spasa korala od izumiranja.

To je samo vrsta materijala koji se rastvara u vodi. Nema velike tehnologije ili distribucije ili razloga zbog čega bi lokalna zajednica koja odluči da isproba taj metod morala da se obučava. Mislim da je jako važno napraviti nešto što je vrlo jednostavno”.

U nedavnim studijama se procenjuje da je kiselost okeana već skočila za 26 odsto u odnosu na period pre industrijske revolucije u 18. i 19. veku. Brzina rasta kiselosti je najbrža u poslednjih 55 miliona godina, navode naučnici.

Drugo istraživanje pokazuje da ukoliko trenutno rastuća emisija štetnih gasova ne počne uskoro da opada – postojeći koralni grebeni bi do 2100. godine mogli potpuno da nestanu.

XS
SM
MD
LG